Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Anttonen, kolumni: Hallitus voi vain hävitä

On oikein korostaa, että iän myötä koronariski kasvaa, ja perussairaita sekä hoivakodin asukkaita tulee suojella erityisesti, mutta ymmärrän kiukun, mikä seitsenkymppisten kohtelusta on seurannut. Hallitus lähetti joka kotiin leijonakirjeen, jonka ohje 70-vuotiaille kuului: ”Älä tapaa muita ihmisiä kasvotusten, ja vältä liikkumista kodin ulkopuolella.” Sen jälkeen toiset lopettivat katsekontaktitkin. Juridisesti valvontarangaistus, kotiaresti, on ehdollista vankeutta ankarampi tuomio. Toisaalta ministerit kiittelevät, kuinka hyvin ihmiset tottelevat ohjeita, ja toisaalta selittävät nyt, että tarkoitus ei ollut kehottaa pysymään kotona. Kohun jälkeen tuli uudet ”pitää syödä säännöllisesti” opastukset. Moni seniori voisi elämisen tavoissa olla näille kristakiuruille enemmän ohjeiden antaja kuin holhouksen kohde.

Suomesta puuttuu liberaali rajoitusten kritiikki. Nyt oppositio on sentään herännyt vaatimaan alueiden erilaista kohtelua. Viisi yliopistosairaalaa voisi siinä olla paikallisia toimijoita.

Hallituksen korkea kannatus on, Suomen hyvien koronalukujen ohella, pääministerin ansiota. Muiden ministerien heikkous on paljastunut sitä mukaa, kun he ovat joutuneet valokeilaan. Esimerkkinä vaikka yritystukisekoilu, minkä olen myös käytännössä nähnyt. Omat puutteensa on pääministerilläkin ollut johtamisessa, kuten 20 tunnin kokous 3.-4.5., VHK:n toimitusjohtajan erottaminen Iltasanomissa ja virkanimitysjumi.

Koronasta seuraa niin hurja velkaantuminen, että hallitus voi vain hävitä. Yksistään EU:n rahoituspaketista on mahdoton selvitä suosittuna. Hallitusta leimaa hulvaton rahankäyttö ja haluttomuus rakenneuudistuksiin. Vetoomus kaikkien osallistumisesta näyttää tarkoittavan vain verojen korotuksia, ei yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa.

Koronakriisin paras viesti on se, että ihmiset ovat sittenkin taloutta tärkeämpiä. Jos pieni viruspirulainen aiheuttaa näin totaalisen maailmanlaajuisen reaktion, se antaa toivoa, että hädän tullen iso ilmastonmuutos voidaan sittenkin nujertaa.

Lopuksi pitkän saksan oppi: ”Borgen macht sorgen” (velka tuo murheen).

Kirjoittaja on porvoolainen teollisuusneuvos.

Suomesta puuttuu

Suomesta puuttuu