Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Valkoposkihanhi metsästettäväksi lajiksi

Valkoposkihanhi on ollut jo pitkään rantojen ja puistojen sottaava tuholainen. Sietokyky on ylittynyt myös maaseudulla. Suomeen on arvion mukaan saapunut noin 650 000 valkoposkihanhea levittämään tuhoa viljelijöiden pelloilla.

Hanhen aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat pelkästään maataloudessa miljoonaluokkaa. Virkistysalueille aiheutuneita vahinkoja ei ole arvioitu, joten todelliset haitat ovat huomattavasti mittavammat. Ylisuojelun kustannukset kaatuvat viljelijöiden lisäksi myös puistojen ja saariston käyttäjien niskaan.

Korvaussummien kasvattaminen, karkottimien tai ruokintapeltojen lisääminen eivät tarjoa yli 10 prosentin vuosivauhtia kasvavan hanhikannan hillitsemiseksi kestävää ratkaisua. Riistakeskuksen mukaan kanta voi olla jopa kaksinkertainen viiden vuoden sisällä. Muun muassa Espoon kokemukset koirien käyttämisestä karkottamiseen puistoista tarkoittavat vain, että hanhet siirtyvät toisaalle sottaamaan.

Hallituksen toiminta näyttää kiemurtelulta. Vastaavat ministeriöt pyrkivät lähinnä välttelemään ja pallottelemaan vastuuta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) lupasi asettaa työryhmän. Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) on puhunut hybridistrategiasta, joka on aiheuttanut enemmän hämmennystä kuin toivoa.

EU:n lintudirektiivin I-liitteeseen kuuluvana lajina valkoposkihanhi on nykyisin Suomessa tiukasti rauhoitettu. EU:n taakse hallituksen on kuitenkin turha piiloutua, sillä lintudirektiivi nimenomaan velvoittaa ottamaan huomioon lintukantojen kehityssuunnat sekä oikeuttaa suojametsästyksen. Ruotsissa ja Virossa direktiivin joustoja on hyödynnetty siten, että valkoposkihanhi on metsästyslainsäädännön piirissä.

Olen valmistellut Kokoomuksen yhteisen aloitteen, jonka myötä valkoposkihanhi siirrettäisiin pois luonnonsuojelulain piiristä metsästyslakiin. Hanhenmetsästys tulee sallia niin pelloilla viljelysvahinkojen kuin puistossa ihmisten ja eläinten terveyden suojelemiseksi. Lintudirektiivin 9 artikla on mahdollistaa tämän. Pitkällä aikajänteellä on selvä, että laji tulee poistaa EU:n lintudirektiivissä suojelluksi määriteltyjen lajien listalta.

Suomen ei

Kannanlaskenta osoittaa, että kyseessä on täysin elinvoimainen laji. Suomen ei pidä olla EU:n mallioppilas hanhensuojelussa.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok) ja lakimies.

Suomen ei

Suomen ei

Suomen ei

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 3. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 4. Tanska taipui finaalissa – Hollanti otti historiansa ensimmäisen naisten jalkapallon EM-kullan
 5. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 6. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 7. Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa
 8. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 9. Yhteishenki pitää porukassa mukana - Namikan seniorit lentopalloilevat innokkaasti ympäri vuoden
 10. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 11. Mervi Kovero pettyi tangofinaalin tulokseen – "Mutta minkäs tälle voi"
 12. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 13. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 14. Taas yksi koronaton päivä Porvoossa
 15. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.