Jouni Martikainen, kolumni: Viimeinen Uusimaan kolumnini

Maanantai 15.6. oli viimeinen varsinainen työpäiväni Askolan kunnanjohtajana ja virkasuhteeni päättyy 5.7. Viimeisen työpäiväni päätti kunnanvaltuuston kokous, jossa käsiteltiin muun muassa vuoden 2019 tilinpäätös. Kuntaa aiemmin hirttosilmukkana väijynyt taseen alijäämä saatiin pois satunnaiserillä, mutta vuoden 2019 tulos oli ilman niitäkin positiivinen ja sitä myöten perusta tasapainoiselle kuntataloudelle luotu. Toki se matka on loppumaton taival, ja syksyllä 2019 hyväksytyn talouden tasapainottamisohjelman osaltakin tietä on menty vasta alle puolivälin.

Työssäni kunnanjohtajana olen saanut vetää seitsenjäsenistä johtoryhmää, jossa jokaisella paikalla on lähtiessäni oman vastuualueensa vahva vetäjä. Kaikkiaan Askolan kunta pyörittää kuntapalveluitaan nyt hieman pienemmällä väkimäärällä kuin puolitoista vuotta sitten, joka on kuntatalouden kannalta hyvä asia, mutta toki haastaa palveluiden tuottamista. Vahvalla ammattitaidolla kuntalaisten parhaaksi työskennelleet kuntatyön tekijät ovat kuitenkin onnistuneet siinä mainiosti!

Aikoinaan ajoin kolmannen kerran elämässäni Askolan kunnantalon pihaan 23.7.2007 aloittaakseni työt Askolan kunnaninsinöörinä. Ensimmäiset työtehtävät olivat Monninkylän koulun sisäilmatutkimusasioita, silloin vielä nimeämättömän Monninkylän päiväkodin aluksi suunnitteluttaminen ja pian myös rakennuttaminen sekä Askolan koulun uudissiiven ja peruskorjauksen suunnittelun kilpailuttaminen.

Sateenkaaren päiväkoti Monninkylään valmistui pian ja sen jälkeen seuraavana suurempana hankkeena Askolan koulun uudissiipi. Monninkylän koulun osalta vanhojen koulurakennusten historia on päättynyt vasta äskettäin, mutta pian sielläkin kaikki on uutta.

Kunta on olemassa kuntalaisia varten. Kuntalaisten eri tilanteissa ja tavoin kohtaaminen on ollut työni parasta antia. Kuntalaisten parhaasta on erilaisia poliittisia ja alueellisia näkemyksiä. Nykyisessä valtuustossa suuret linjaukset on pystytty pohtimaan toisten ryhmittymien näkemyksiä kunnioittaen. Kunta asukkaitaan myöten on erilaisten ihmisten yhteisö, ja kun siinä yhteisössä asioita osataan ajatella myös naapurin silmin, niin tie kohti lopullista voittoa on auki.

Kirjoittaja on Askolan kunnanjohtajan paikalta irtisanoutunut, joka lopettaa tässä lehdessä kolumnien kirjoittelun ainakin toistaiseksi.

Kunta asukkaitaan myöten on erilaisten

Kunta asukkaitaan myöten on erilaisten

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu