Mielipidekirjoitus: Tehynkin tulisi huomioida yhteiskunnan etu

Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointiala HALI ry

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kirjoittaa Uusimaa-lehdessä (15.6.) sote-ulkoistusten heikentävän palvelujen laatua ja työntekijöiden asemaa. Rytkösen rajuilta väitteiltä puuttuvat perustelut.

Rytkösen mukaan palvelujen laatu on heikentynyt kokonaisulkoistusten myötä esim. Siikalatvalla ja Posiolla. Todellisuudessa perusterveydenhuollon odotusajat ovat lyhentyneet molemmissa kunnissa merkittävästi Tampereen yliopiston kokonaisulkoistustutkimuksen mukaan. Molemmissa ulkoistuksissa on päästy myös taloudellisiin tavoitteisiin, Posiolla ilman henkilöstövaikutuksia.

Toisin kuin Rytkönen väittää, ulkoistaminen ei heikennä työntekijöiden asemaa. Työntekijöiden aiempi palkkataso säilyy ja jopa nousee ulkoistuksen yhteydessä. Monilla suuremmilla ulkoistuksilla on lisäksi vältetty kunnan ajautuminen kriisikuntamenettelyyn. Tällöin uhkana olisi kuntaliitos ja lähipalveluiden menettäminen. Ulkoistukset siis turvaavat paikalliset työpaikat ja palvelut.

Ikääntyneiden asumispalveluissa yksityisten palveluntuottajien laatu on laajasti tarkasteltuna kunnallista tuottajaa paremmalla tasolla. Tämä selviää THL:n Vanhuspalvelujen tila -seurantatutkimuksen laatumittareista. Parannettavaakin on, ja tämän eteen tehdään jatkuvasti työtä.

Rytkönen esittää huolensa henkilöstön jaksamisesta ulkoistustilanteissa. Muutostilanteissa on oltava tarkkana, mutta esim. sairauspoissaoloja on yksityisellä sote-alalla julkista sektoria vähemmän. Yksityisellä sektorilla panostetaan merkittävästi myös koulutuksiin ja johtamisen kehittämiseen.

Rytkönen väittää, että Länsi-Pohjan yhteisyrityksessä ”kitsastellaan” erikoissairaanhoidon palkkatasossa. Todellisuudessa työnantaja on vain kieltäytynyt hyväksymästä Tehyn vaatimia ylisuuria lisäkorotuksia, jotka olisivat tulleet yleisen linjan mukaisten palkankorotusten päälle.

Rytkönen väittää, että sote-yritysten on huomioitava vain omistajien etu, ei yhteiskunnallista etua. Tämä on erikoinen väite, sillä ilman asiakkaiden ja henkilöstön etua ei synny vähääkään omistajien etua. Tämä näkyy yksityisen sektorin erittäin korkeana asiakastyytyväisyytenä. Onko yhteiskunnan etu unohtunut Tehyn puheenjohtajalta itseltään?

Työntekijöiden aiempi palkkataso säilyy ja jopa nousee ulkoistuksen yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.