Mielipidekirjoitus: Tehy on tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja

Vappu Okkeri, Johtava lakimies

Ay-liikkeen keskeinen tehtävä on nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Tämä herättää närkästystä niissä toimijoissa, joiden kotipesä on likainen.

Tehyllä oli keskeinen rooli, kun yksityinen hoivakriisi puhkesi. Olimme vuosia keskustelleet yksityisen hoivan epäkohdista työnantajaliitto Hyvinvointiala HALIn kanssa. Työnantajaliitto HALI valitsi kuitenkin vaientamisen tien. HALI olisi voinut suitsia jäsenyrityksiään ja puuttua hoivayritysten säälimättömään voitontavoitteluun, palvelun laadun romahtamiseen ja henkilöstön uupumiseen.

Hyvinvointiala HALIn Rajakangas väittää Uusimaa-lehdessä työhyvinvoinnin olevan yksityisellä paremmalla tolalla. Tehyläisten kertomuksista ei väitettä tunnista. Työpaikoilla voidaan huonosti: kiire on kova ja uupuminen arkipäivää. Rajakankaan väitteen uskottavuutta voi hoivakriisin jälkeen jokainen pohdiskella, työnantajaliitto HALIn mukaan hoivakriisiä ei koskaan Suomessa ole ollutkaan.

Tehyn jäsenet kertovat palvelujen laadun heikkenemisestä kokonaisulkoistusten mainingeissa. Esimerkiksi Siikalatvalla on säästetty mm. terveydenhoitajien työstä. Jäsenet kertovat, että terveydenhoitajan työtä on silputtu ja pilkottu. Mitä mahtaisi Arvo Ylppö pohtia?

Mitä tulee Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidon ulkoistamiseen, Rajakankaan väite Tehyn ylisuurista lisäkorotuksista on paikkansapitämätön. Tehy ei ole vaatinut Länsi-Pohjaan lisäkorotuksia. Sen sijaan olemme vaatineet, että Mehiläinen noudattaisi palkkausjärjestelmän tarkoitusta ja maksaisi vaativammasta työstä korkeampaa palkkaa (tiettyjä euromääriä emme siis ole vaatineet).

Mehiläinen on sen sijaan vedättänyt henkilöstöä: syksystä 2019 alkaen osastoilla laadittiin työehtosopimuksen edellyttämin tavoin tehtäväkuvauksia, työ sujui hyvin. Huhtikuun lopulla Mehiläinen täysin yllättäen ilmoitti, että tehtäväkuvausten perusteella arvioituja työn vaativuuksia ei noudateta. Esimerkiksi tehohoidossa sairaanhoitajan työ jakaantuu viiteen erilaiseen vaativuustasoon (ylimääräisenä vuoroissa perehtyvä, 2 vuoden oppimisjaksolla työskentelevät sekä itsenäiset osaajat eli suoriutuva, osaava ja taitavan tason tehohoitajat). Nämä erot työn vaativuudessa ovat todellisia ja ne on huomioitava mm. työvuorosuunnittelussa.

Mitä mahtaisi Arvo Ylppö pohtia?

Tästä huolimatta – vastoin työn vaativuuden arviointia – Mehiläinen löräytti kaikki tehohoidon tehtävät Terveyspalvelualan työehtosopimuksen sairaanhoitajan minimipalkalle. Menettely ei vastaa työn vaativuuteen perustuvan palkkausjärjestelmän tarkoitusta.

On muistettava, että koskaan aikaisemmin vaativaa erikoissairaanhoitoa ei ole ollut yksityisellä terveyspalvelualalla, joten palkkausjärjestelmän kiertäminen on mahdollista.

Lisäksi Mehiläinen ajaa kaksilla rattailla: Mehiläisen paikalliset edustajat esittävät, että asia korjattaisiin tes-neuvotteluissa, työnantajaliiton hallituksessa Mehiläisen edustajat taas estävät palkkausjärjestelmän korjaamisen. Tämän takia olemme julistaneet Mehiläisen Länsi-Pohjan työpaikoille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

On puhdas tosiasia, että sote-jätit huomioivat vain omistajien ja pääomasijoittajien edun, sote-jätit tekevät voittoa säästäen henkilöstökustannuksista ja palvelun laadusta. Sote-jätit eivät tee hyväntekeväisyystöitä. Totta toki se, että asiakkaat saavat hyvää palvelua, mutta siitä kuuluu kiitos sote-henkilöstölle, joka venyy päivittäin viikosta ja vuodesta toiseen auttaakseen asiakkaita eli meitä kansalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu