Pääkirjoitus: Pihapelejä ei synny ilman ohjausta

Pihapelit eivät ole nykynuorille itsestäänselvyys. Kuvassa Iiro Granroth, jonka ansiosta Gammelbackan ulkosäbäkaukalo on taas pelikunnossa. Arkisto / Outi Paappanen

Nykyiset keski-ikäiset muistelevat usein lapsuusvuosiaan 1970–90-luvuilla, jolloin voitiin puhua vielä neppiautojen ja pihapelien aikakaudesta.

Lapset viettivät vapaa-aikaansa ulkosalla, eikä vanhempien tehtävä ollut keksiä heille tekemistä.

Tietokonepelit toki tulivat markkinoille 1980-luvulla, mutta niiden viehätysvoima oli vielä kaukana nykyisistä virtuaalimaailmoista.

Porvoolainen salibandymies Iiro Granroth toimi primus motorina, kun Gammelbackan pizzerian viereinen asvalttikenttä kunnostettiin ulkokaukaloksi tänä keväänä.

Paikka oli osa Granrothin nuoruutta ja hän toki toivoi, että lapset ja nuoret ottavat sen rentoon pihapelityyppiseen käyttöön.

Ensimmäisen kuukauden perusteella kentällä ei ole tungosta. Sitä ovat käyttäneet muutamat PSS-ryhmät ja hyvä niin.

Mutta se aika taitaa olla takana, että kaverukset hetken mielijohteesta tarttuisivat mailoihin ja hakisivat kentältä peliseuraa.

Porvoo on satsannut viime vuosina kiitettävästi matalan kynnyksen ulko- ja lähiliikuntapaikkoihin. Kaupungin jalkapallonurmitilanne on parempi kuin koskaan ja eri puolille kaupunkia on rakennettu uutta.

Viimeisin rakentamispäätös tehtiin kesäkuussa, kun yhtenäiskoulujen viereen syntyy Näsin lähiliikuntapaikka.

Sen pitäisi valmistua marraskuuhun mennessä. Kesäisin alue palvelee hiekkatekonurmikenttänä, jonka reunalle tulee pituushyppy- ja kuulantyöntöpaikat. Talvisin kenttä toimii tekojääratana, jolla järjestetä otteluita eikä sille voi varata vuoroja.

Näsin tekojääradan vapaa talvikäyttö on jälleen yksi kädenojennus pihapeli-tyyppisen harrastamisen suuntaan, mutta haasteeksi tulee, onko kentällä tarpeeksi käyttöä.

Kuten on viime vuosina nähty, virta vie kohti ohjattuja harrasteryhmiä, jotka ovat aiemmin jääneet pahasti kilpaurheiluun suuntautuvan tavoitteellisen treenaamisen varjoon.

Porvoon pitääkin saada myös seuraväki mukaan työskentelemään lasten ja nuorten vähemmän vaativan liikuntaharrastamisen eteen. Huippuja tulee aniharvasta, mutta hyvässä porukassa on kiva liikkua. Niitä pihapelejä kun ei synny enää ilman ohjausta.

Kommentoi