Mielipide: Edelfeltin kuvia töhritään vuosittain

Kirjoittajan mukaan toistuva ilkivalta pakottaa harkitsemaan taulujen poistoa. Lukijan kuva

Hanna Kaarina, asiamies , Albert Edelfeltin

Porvoon kulttuurihistoria on ainutlaatuinen. Harvalla kaupungilla on ollut onnea olla merkittävien, kansainvälisesti arvostettujen taiteilijoiden koti- tai kesäkaupunkina.

Yksi Suomen rakastetuimmista taiteilijoista Albert Edelfelt rakasti Porvoota ja sen asukkaita. Tähän kesäparatiisiinsa hän palasi yhä uudelleen ja uudelleen. Hän vietti Porvoon Haikkoon kylässä 26 kesää ja maalasi ensin ulkona ja sitten ateljeen valmistuttua vuonna 1883 ateljeessaan kaikkiaan yli 200 maalausta.

Teokset olivat kansainvälisesti palkittuja Porvoota ja sen asukkaita ihannoivia maalauksia. Hänen syntymänsä 150-vuotisjuhlan kunniaksi Albert Edelfeltin säätiö ja Porvoon kaupunki tekivät ihastuttavan myös kulttuurikasvatuksen kannalta mielenkiintoisen Edelfeltin jalanjäljillä -reitin Porvooseen pystyttäen 15 isokokoista kuvaa maalauksista, jotka ovat syntyneet näillä paikoilla.

On surullista, että nämä taulut ovat joutuneet vuosittain ilkivallan kohteeksi. Tuntuu, että töhrijöillä ei ole minkäänlaista kunnioitusta menneisyyttämme ja hienoa kulttuuriamme kohtaan.

Loppujen lopuksi me, jokainen porvoolainen, joudumme näiden töhrimisten maksajiksi.

Onko niin, että joudumme poistamaan kaikki upeasta kulttuurihistoriastamme kertovat taulut Porvoon alueelta ilkivallan tekijöiden vuoksi?

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut