Aino Piikki, pakina: Elämä pelastuu

Ihmiset, kyllä se tästä. Siitäkin huolimatta, että uutisissa seilataan häilyvillä vesillä.

Maanantain iltauutisissa ensin korona levisi, Trump sekoili ja sääennustus kertoi, että lähipäivinä ”helle muuttuu tukahduttavaksi.” Juuri, kun oli selvitty pohtimasta mihin kaikkeen suomalaisia kuoli juhannuksena, vaikka sää oli mitä mainioin ja juhlinnan jäljiltä ei ainakaan Porvoossa suurta hävitystä.

Ennusteen mukaan kesäkuussa, heinäkuussa ja tuurilla vielä elokuun pimenevinä iltoina helle hellii meitä melkein koko kesän. Ei tukahduta, vaan herättää kohmeisen kevään jälkeen eloon, ja pitää meidät hengissä.

Mainio kansa ottaa ilon irti aina, kun on mahdollisuus repiä ihokas ja räytyä. ”Kyllä sunkin nyt kelpaa olla täällä, kun keli on niin kuin etelässä”, ihmiset sanovat, ”ei tarvitse lämpimän perään lähteä”. Lämpö tulee säästä, mutta myös ihmisistä. Alaskassakin on luultavasti lämpimämpi tunnelma kuin tällä kylällä.

Tiistaina kipaisin hakemaan hapankorppuja, ja Hertalle nakkeja. Cittarin parkkipaikalla tuli stoppi. Viemärikaivon päällä kaksi lokinpoikasta suojasivat pienintä. Kännykkä jäi kotiin, joten juoksin oviaan sulkevaan Khukuriin.

Sakti oli heti tilanteen tasalla, näppäili hätäkeskuksen numeron ja ojensi puhelimen minulle. Keskus yhdisti päivystävälle palomestarille. J.Laine huokasi, mutta lupasi lähettää ”pari ukkoa” paikalle. Seisoin tukkeena parkkipaikan edessä. Odottavan aika on totisesti pitkä. Pelastajien tuloon meni tuskin varttiakaan, mutta hätääntynyttä piipitystä kuunnellessa aika tuntui iäisyydeltä. Kun kaksi reipasta astui haavien kanssa punaisesta autosta, sydämeni alkoi lyödä tasaisemmin.

Kun kohtaat jonkun, joka on suojaton ja tarvitsee apua, anna sitä.

”Mitä ne niille poikasille sitten teki?”, kysyi naapuri, joka ohi kävellessään näki linnut, mutta ei tiennyt mitä tehdä. Mistä minä tiesin? ”Tiedätkö missä äiti on?”, toinen pelastajista kysyi minulta. Meinasin vastata, että ”näköjään tässä”.

Tarinan opetus voi olla tämä: kun kohtaat jonkun, joka on suojaton ja tarvitsee apua, anna sitä. Jos et itse osaa auttaa, kutsu apua ja ota se riski, että itse näytät vähän pöljältä.

Jos pelastuslaitoksen grillijuhlissa tarjottiin tuoretta lokinpoikasta tomaattikastikkeessa, olen kantanut osani yhteiseen hyvään minäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.