Mielipide: Miksi mennä Porvoon keskustaan?

Kirjoittajan mukaan Kauppakeskus Lundikaan ei enää oikein vedä asiakkaita keskustaan. Arkisto/ Juha Perämäki

Aulis Ruuth, Suomenkylä

Kaupunginvaltuutettu Jarmo Grönman (kok.) teki aloitteen kahden tunnin maksuttoman pysäköinnin kokeilusta Porvoon keskustassa. Kaupunkikehityslautakunta otti aloitteeseen kantaa ja vastusti kokeilua (UM 18.6.).

Lautakunnan päätös oli odotettu, ei se ainakaan minua yllättänyt. Kun aloite tehtiin, olin sitä mieltä, että miksi ei kokeiltaisi. Mutta kun enemmän asiaa mietin, olin samoilla linjoilla kuin lautakunta.

Keskustan ongelmat eivät liity pysäköintipaikkoihin. Kyllä niitä riittää nykyisin. Ongelmat ovat syvemmällä. Näin kuntalaisen näkökulmasta kyse on siitä, onko syytä ja tarvetta mennä keskustaan, ja tämä jää nykyisin vähälle tarkastelulle.

Siitä on kohta 33 vuotta, kun muutin perheeni kanssa Suomenkylään. Arkiset kauppapalvelut haettiin silloin pääosin keskustasta, torin ympäriltä tai läheltä toria. Torin laidalla oli Sokos-tavaratalo päivittäistavarakauppoineen. Torin kulmalla oli T-ryhmään kuuluva iso ruokakauppa. Nimbuksen talossa oli Valintatalo. Hyvin lähellä toria oli Elannon tavaratalo päivittäistavarakauppoineen. Elantoa vastapäätä Mannerheiminkadun toisella puolella oli Valintatalo.

Citymarket oli rakenteilla ja avattiin vajaa vuosi muuttomme jälkeen. Mainittujen liikkeiden lisäksi torin ympärillä oli vielä erikoiskauppoja. Näsin S-marketista ja Tarmolan K-supermarketista ei vielä ollut tietoakaan, puhumattakaan Kuninkaanportista. Kaupunkilaisilla oli monta syytä tulla keskustaan mm. kauppa-asioille. Samoin pankkipalvelut olivat suurelta osin torin ympärillä, eikä silloin ollut nettipankkia. Etenkin lauantaisin parkkipaikat olivat kortilla. Toki ruokakauppoja oli myös lähiöissä ja kylissä, mutta niiden lopettaminen oli jo alkanut. Se lisäsi paineita keskustan suuntaan.

Etenkin kesäaikaan itse tori torikauppoineen oli suosittu ja sangen vetovoimainen. Torimyyjiä oli melko paljon, ja asiakkaitakin riitti. Mutta torikaupan luonne on kovasti muuttunut. Tuntuu siltä, että alle 30-vuotiaiden kohdalla toriaika pitäisi olla iltapäivällä. Joissain kunnissa toriaikaa onkin myöhennetty.

Keskustassa on tyhjiä tontteja rakentamista vailla, mutta syystä tai toisesta mitään ei tapahdu.

Ajan myötä kaupunki muuttuu, samoin ihmisten käyttäytyminen ja liikkuminen. Lundin kauppakeskuksen rakentamisen ajateltiin piristävän keskustaa, mutta niin ei tapahtunut.

Muuten, Lundin kauppakeskuksen pysäköintihallissa on jo nyt tunnin maksuton pysäköintimahdollisuus. Tilaa siellä näyttää silti olevan. Mutta fakta on, että Näsin S-market ja Tarmolan K-supermarket tuntuvat vetävän puoleensa väkeä ihan omassa sarjassaan.

Porvoo on myös seudullinen keskus, joten täällä käydään asioilla myös ympäryskunnista, eikä liene väärin arvattu, jos arvioi senkin liikenteen suuntautuvan pääosin noihin kahteen suurliikkeeseen. Mutta keskustalle ja siellä oleville liikkeille se tietää vaikeuksia. Torin ympärillä on jo nyt huolestuttavan paljon tyhjää liiketilaa.

Käsitykseni mukaan Porvoon keskustassa saisi olla myös nykyistä enemmän asuntoja, koska silloin siellä liikkuisi enemmän ihmisiä. Keskustassa on tyhjiä tontteja rakentamista vailla, mutta syystä tai toisesta mitään ei tapahdu. Se on myös hyvin huolestuttavaa. Miksi keskusta-asuminen ei kiinnosta?

Elävä ja vilkas keskusta on koko kaupungin kannalta tärkeä. Sen pitäisi kiinnostaa jokaista valtuustoryhmää, eikä tässä asiassa puolueiden yhteistyölle pitäisi olla mitään ideologisia esteitä. Jätetään parkkipaikat vähemmälle ja pohditaan laajempia kokonaisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 3. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 4. Tanska taipui finaalissa – Hollanti otti historiansa ensimmäisen naisten jalkapallon EM-kullan
 5. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 6. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 7. Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa
 8. Yhteishenki pitää porukassa mukana - Namikan seniorit lentopalloilevat innokkaasti ympäri vuoden
 9. Mervi Kovero pettyi tangofinaalin tulokseen – "Mutta minkäs tälle voi"
 10. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 11. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 12. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 13. Taas yksi koronaton päivä Porvoossa
 14. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 15. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.