Mielipide: Miksi mennä Porvoon keskustaan?

Kirjoittajan mukaan Kauppakeskus Lundikaan ei enää oikein vedä asiakkaita keskustaan. Arkisto/ Juha Perämäki

Aulis Ruuth, Suomenkylä

Kaupunginvaltuutettu Jarmo Grönman (kok.) teki aloitteen kahden tunnin maksuttoman pysäköinnin kokeilusta Porvoon keskustassa. Kaupunkikehityslautakunta otti aloitteeseen kantaa ja vastusti kokeilua (UM 18.6.).

Lautakunnan päätös oli odotettu, ei se ainakaan minua yllättänyt. Kun aloite tehtiin, olin sitä mieltä, että miksi ei kokeiltaisi. Mutta kun enemmän asiaa mietin, olin samoilla linjoilla kuin lautakunta.

Keskustan ongelmat eivät liity pysäköintipaikkoihin. Kyllä niitä riittää nykyisin. Ongelmat ovat syvemmällä. Näin kuntalaisen näkökulmasta kyse on siitä, onko syytä ja tarvetta mennä keskustaan, ja tämä jää nykyisin vähälle tarkastelulle.

Siitä on kohta 33 vuotta, kun muutin perheeni kanssa Suomenkylään. Arkiset kauppapalvelut haettiin silloin pääosin keskustasta, torin ympäriltä tai läheltä toria. Torin laidalla oli Sokos-tavaratalo päivittäistavarakauppoineen. Torin kulmalla oli T-ryhmään kuuluva iso ruokakauppa. Nimbuksen talossa oli Valintatalo. Hyvin lähellä toria oli Elannon tavaratalo päivittäistavarakauppoineen. Elantoa vastapäätä Mannerheiminkadun toisella puolella oli Valintatalo.

Citymarket oli rakenteilla ja avattiin vajaa vuosi muuttomme jälkeen. Mainittujen liikkeiden lisäksi torin ympärillä oli vielä erikoiskauppoja. Näsin S-marketista ja Tarmolan K-supermarketista ei vielä ollut tietoakaan, puhumattakaan Kuninkaanportista. Kaupunkilaisilla oli monta syytä tulla keskustaan mm. kauppa-asioille. Samoin pankkipalvelut olivat suurelta osin torin ympärillä, eikä silloin ollut nettipankkia. Etenkin lauantaisin parkkipaikat olivat kortilla. Toki ruokakauppoja oli myös lähiöissä ja kylissä, mutta niiden lopettaminen oli jo alkanut. Se lisäsi paineita keskustan suuntaan.

Etenkin kesäaikaan itse tori torikauppoineen oli suosittu ja sangen vetovoimainen. Torimyyjiä oli melko paljon, ja asiakkaitakin riitti. Mutta torikaupan luonne on kovasti muuttunut. Tuntuu siltä, että alle 30-vuotiaiden kohdalla toriaika pitäisi olla iltapäivällä. Joissain kunnissa toriaikaa onkin myöhennetty.

Keskustassa on tyhjiä tontteja rakentamista vailla, mutta syystä tai toisesta mitään ei tapahdu.

Ajan myötä kaupunki muuttuu, samoin ihmisten käyttäytyminen ja liikkuminen. Lundin kauppakeskuksen rakentamisen ajateltiin piristävän keskustaa, mutta niin ei tapahtunut.

Muuten, Lundin kauppakeskuksen pysäköintihallissa on jo nyt tunnin maksuton pysäköintimahdollisuus. Tilaa siellä näyttää silti olevan. Mutta fakta on, että Näsin S-market ja Tarmolan K-supermarket tuntuvat vetävän puoleensa väkeä ihan omassa sarjassaan.

Porvoo on myös seudullinen keskus, joten täällä käydään asioilla myös ympäryskunnista, eikä liene väärin arvattu, jos arvioi senkin liikenteen suuntautuvan pääosin noihin kahteen suurliikkeeseen. Mutta keskustalle ja siellä oleville liikkeille se tietää vaikeuksia. Torin ympärillä on jo nyt huolestuttavan paljon tyhjää liiketilaa.

Käsitykseni mukaan Porvoon keskustassa saisi olla myös nykyistä enemmän asuntoja, koska silloin siellä liikkuisi enemmän ihmisiä. Keskustassa on tyhjiä tontteja rakentamista vailla, mutta syystä tai toisesta mitään ei tapahdu. Se on myös hyvin huolestuttavaa. Miksi keskusta-asuminen ei kiinnosta?

Elävä ja vilkas keskusta on koko kaupungin kannalta tärkeä. Sen pitäisi kiinnostaa jokaista valtuustoryhmää, eikä tässä asiassa puolueiden yhteistyölle pitäisi olla mitään ideologisia esteitä. Jätetään parkkipaikat vähemmälle ja pohditaan laajempia kokonaisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.