Kolumni, Kimmo Kajaste: Ja taas joutuu hämmästelemään 

Vasemmistonuoret esittävät, että Mannerheimin ratsastajapatsas on siirrettävä pois katukuvasta. Esitys kuuluu sarjaan kesäiset hämmästelyn aiheet.

Patsaista puheen ollen ja keventäen. Mitäpä jos Porvoo säilytettäisi ruutukaava-alueen torin torina ilman katuvarsien bussipysäköintejä, skeittaajille tarkoitettuja kumpareita ja muita ostoarkkitehtien ideoita? Jos muutos olisikin vain keskelle toria pystytetty Runebergin patsas?

Kuinka nuori pääministeri Sanna Marin (sd.) ja iäkkäämpi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) tulevat ns. juttuun? Marin sanoo, ettei vielä ei tarvita talouden sopeuttamista. Vanhanen taas vaatii, että menoja ja tuloja on sopeutettava päällekkäin elvytyksen kanssa.

Huikeaksi kasvatettu valtion velka on joka tapauksessa veronmaksajain maksettava.

Työllisyystoimet ja velkataakan huventaminen on aloitettava heti. Tarvitaan pysyviä tuloja tuovia uudistuksia, joustavia työmarkkinoita ja vastuullisia ay-johtajia, myös terveydenhuollossa.

Elokuinen budjettiriihi ja hallitusohjelman uusiksi kirjoittaminen koettelevat hallituksen kestokykyä. Joudummeko hämmästelemään pysyvätkö keskusta ja vasemmistoliitto hallituksessa?

Työllisyystoimet ja velkataakan huventaminen on aloitettava.

Hämmästellä sopii, että perussuomalaisissa sanoudutaan irti oman ajatuspajan kirjasta, ryhmästä erotetaan edustaja ja toisaalla puolustetaan vastoin syyttäjän ja perustuslakivaliokunnan kantaa kansanedustajansa syytesuojaa. Julkisanat ja omat mietteet, aiemmat teot eivät stemmaa.

Hallituskin myöntää, ettei sen ajama uusi, 21 maakuntaan perustuva hallintotaso tuo edes säästöjä. Toivottavasti lausuntokierroksella oleva esitys tyrmätään.

5,5-miljoonainen kansa ei tarvitse uutta hallintoa. Emme tarvitse uutta byrokratiaa, emme uutta verottajaa, uusia vaaleja. Sote ja ihmisten hoiva voidaan kyllä toteuttaa kuntien, yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin yhteistyöllä. Olennaista on palvelujen saatavilla olo, ei niiden tuottajataho.

Hämmästelystä riippumatta kannattaa nauttia suomalaisesta suvesta.

Kirjoittaja on maakuntaneuvos ja syntyperäinen porvoolainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu