Kolumni, Anu Harjumaaskola: Suojellaan sekä luontoa että ihmisluontoa

Porvoon seurakuntayhtymässä hyväksyttiin juhannusviikolla sen ensimmäinen ympäristöohjelma. Ympäristökysymysten ratkaiseminen edellyttää monien toimijoiden yhteistyötä ja lisäksi kotitalouksien viisaita kulutusvalintoja.

Hyväksytty ympäristöohjelma laadittiin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden hyvässä yhteistyössä. Se toteuttaa paikallistasolla evankelisluterilaisen kirkon ilmastostrategiaa, jonka tavoitteena on hiilineutraalisuus vuonna 2030. Silloin kirkko tuottaa vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin mitä pystytään sitomaan.

Porvoon kaupungin hiilineutraalisuustavoite on sama ja sitä ohjaa vuonna 2019 hyväksytty ilmasto-ohjelma. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on yhteinen pyrkimys. Samalla säästetään kustannuksia ja rakennetaan yhteiskuntaa, joka turvaa hyvät elämisen mahdollisuudet. Sekä luontoa että ihmisluontoa suojellaan.

Kirkon toiminnassa ympäristön suojeleminen nousee arvoista, joissa nähdään ihminen osana luomakuntaa. Sen kohteluun tulee suhtautua vastuullisesti ja varjellen kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus ohjenuorina. Tuhlaamisesta pidättäytyminen on arvokasta. Kristityn vastuuta kannetaan huolehtimalla myös kaikista ihmisistä ja tekemällä yhteistyötä toisten vastuuta kantavien kanssa.

Tuore ympäristöohjelma liittyy ympäristöasioiden hallintaan tarkoitetun johtamistyökalun, ympäristöjärjestelmän, rakentamiseen. Tämä Kirkon ympäristödiplomi -niminen järjestelmä auttaa seurakuntayhtymää paitsi asettamaan kaiken toiminnan läpileikkaavat tavoitteet ympäristöhaittojen vähentämiseksi, myös tunnistamaan toimintansa ympäristövaikutukset ja organisoimaan toimintansa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hallitusohjelmassa sitoudutaan toimiin, joilla Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Kirkon ja Porvoon kaupungin aikataulu on tiukempi. Tehtävää on paljon ja aika käy vähiin. Hiilineutraalisuus on mahdollista saavuttaa vain yhteistyössä. Ihmiskunnan suurimman uhan, ilmastonmuutoksen, pysäyttäminen kokonaan edellyttää, että yhteistyö jatkuu ja tiivistyy.

Kirjoittaja on porvoolainen psykologi ja kirkon luottamushenkilö.

Tuhlaamisesta pidättäytyminen on arvokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 3. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 4. Tanska taipui finaalissa – Hollanti otti historiansa ensimmäisen naisten jalkapallon EM-kullan
 5. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 6. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 7. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 11. Yhteishenki pitää porukassa mukana - Namikan seniorit lentopalloilevat innokkaasti ympäri vuoden
 12. Mervi Kovero pettyi tangofinaalin tulokseen – "Mutta minkäs tälle voi"
 13. Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa
 14. Taas yksi koronaton päivä Porvoossa
 15. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.