Pääkirjoitus: Lasten hammashoito etusijalle

Lasten ja nuorten hammashoito pitää Porvoossa saada normaalitilaan mahdollisimman nopeasti. Kuvituskuva. Arkisto/Sauvo Jylhä

Koronaviruspandemia iski toki suurimpaan osaan kunnallisista palveluista, mutta Porvoossa merkittävä heikennys on tapahtunut hammashoidossa (UM 28.6.)

Kaikki suun terveydenhuollon kiireettömät ajanvaraukset peruttiin huhti–elokuun väliseltä ajalta, jotta henkilöstöä pystyttiin vapauttamaan koronatestien ottoon ja palvelemaan terveyskeskuksen asiakasohjauksessa.

Koronakevään aikana peruttiin lasten ja nuorten hammastarkastuksia. Lisäksi monet lasten vanhemmat peruivat lapsilleen annettuja aikoja, vaikka hoito olisi ollut tarpeellinen ja vastaanotolle olisi voinut asiantuntijoiden mukaan tulla turvallisesti.

Porvoon ylihammaslääkäri Sari Holmbergin mukaan erityisesti oikomishoitoja pitäisi saada taas eteenpäin.

Poikkeustilanteen aiheuttamaa negatiivista vaikutusta porvoolaisten lasten ja nuorten hampaisiin on vielä vaikea arvioida. On kuitenkin selvää, että nuorella iällä kasvaneet ongelmat suun terveydessä on vaikeampi saada myöhemmällä iällä kuriin.

Suomessa ylpeiltiin jo 1980-luvulla isoilla edistysaskelilla lasten ja nuorten hammasterveydessä. Silloin muotiin tuli xylitol ja kouluissa purskuteltiin fluorilla.

Nykyään makeiden herkkujen tarjonta on noussut aivan uudelle tasolle. Ainakin loma-aikoina keskivertolapsilla taitaa olla karkkipäivä useammin kuin ei.

Suun ja hampaiden terveyteen vaikuttavat hyvät käytännöt opitaan, jos opitaan, nuorella iällä. Huonokuntoinen hammaskalusto on paitsi jatkuva riesa, myös vakava riskitekijä monien muiden sairauksien suhteen.

Toivottavasti hammashoidossa päästään palaamaan normaalitilaan viimeistään syyskuun alussa.

Jos näin ei käy, hoitovelka kasvaa väestössä jo huomattavan suureksi resursseihin nähden.

Valmiuslaki poisti hoitotakuuvelvoitteen, mutta nyt se on taas voimassa. Porvoossa arvioidaan, että mahdollisuus tarjota kaikille hoitoa puolen vuoden sisällä tulee olemaan todella suuri haaste.

Jos kaikkeen ei riitä rahaa tai käsiä, niin lasten ja nuorten hammashoidon on oltava etusijalla. Porvoon kaupungissa on paljon keski-ikäisiä ja vanhempia kansalaisia, jotka olivat pitkään tottuneita käyttämään yksityisiä hammaslääkäreitä, koska julkista palvelua ei käytännössä ollut saatavilla. Tulevan jonojenpurkutalven aikana monet heistä voivat välillä asioida yksityisellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 3. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 4. Tanska taipui finaalissa – Hollanti otti historiansa ensimmäisen naisten jalkapallon EM-kullan
 5. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 6. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 7. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 11. Mervi Kovero pettyi tangofinaalin tulokseen – "Mutta minkäs tälle voi"
 12. Yhteishenki pitää porukassa mukana - Namikan seniorit lentopalloilevat innokkaasti ympäri vuoden
 13. Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa
 14. Taas yksi koronaton päivä Porvoossa
 15. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.