Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Lasten hammashoito etusijalle

Koronaviruspandemia iski toki suurimpaan osaan kunnallisista palveluista, mutta Porvoossa merkittävä heikennys on tapahtunut hammashoidossa (UM 28.6.)

Kaikki suun terveydenhuollon kiireettömät ajanvaraukset peruttiin huhti–elokuun väliseltä ajalta, jotta henkilöstöä pystyttiin vapauttamaan koronatestien ottoon ja palvelemaan terveyskeskuksen asiakasohjauksessa.

Koronakevään aikana peruttiin lasten ja nuorten hammastarkastuksia. Lisäksi monet lasten vanhemmat peruivat lapsilleen annettuja aikoja, vaikka hoito olisi ollut tarpeellinen ja vastaanotolle olisi voinut asiantuntijoiden mukaan tulla turvallisesti.

Porvoon ylihammaslääkäri Sari Holmbergin mukaan erityisesti oikomishoitoja pitäisi saada taas eteenpäin.

Poikkeustilanteen aiheuttamaa negatiivista vaikutusta porvoolaisten lasten ja nuorten hampaisiin on vielä vaikea arvioida. On kuitenkin selvää, että nuorella iällä kasvaneet ongelmat suun terveydessä on vaikeampi saada myöhemmällä iällä kuriin.

Suomessa ylpeiltiin jo 1980-luvulla isoilla edistysaskelilla lasten ja nuorten hammasterveydessä. Silloin muotiin tuli xylitol ja kouluissa purskuteltiin fluorilla.

Nykyään makeiden herkkujen tarjonta on noussut aivan uudelle tasolle. Ainakin loma-aikoina keskivertolapsilla taitaa olla karkkipäivä useammin kuin ei.

Suun ja hampaiden terveyteen vaikuttavat hyvät käytännöt opitaan, jos opitaan, nuorella iällä. Huonokuntoinen hammaskalusto on paitsi jatkuva riesa, myös vakava riskitekijä monien muiden sairauksien suhteen.

Toivottavasti hammashoidossa päästään palaamaan normaalitilaan viimeistään syyskuun alussa.

Jos näin ei käy, hoitovelka kasvaa väestössä jo huomattavan suureksi resursseihin nähden.

Valmiuslaki poisti hoitotakuuvelvoitteen, mutta nyt se on taas voimassa. Porvoossa arvioidaan, että mahdollisuus tarjota kaikille hoitoa puolen vuoden sisällä tulee olemaan todella suuri haaste.

Jos kaikkeen ei riitä rahaa tai käsiä, niin lasten ja nuorten hammashoidon on oltava etusijalla. Porvoon kaupungissa on paljon keski-ikäisiä ja vanhempia kansalaisia, jotka olivat pitkään tottuneita käyttämään yksityisiä hammaslääkäreitä, koska julkista palvelua ei käytännössä ollut saatavilla. Tulevan jonojenpurkutalven aikana monet heistä voivat välillä asioida yksityisellä.