Kolumni, Outi Lankia: Parempia päätöksiä lapsivaikutusten arvioinnilla

Porvoon kaupunkistrategian yksi teema on lapsiystävällisyys.

Kaupunginvaltuusto päätti vajaa vuosi sitten elokuussa kaupunkistrategian mittareista. Yksi mittareista on oppimisen ja kasvamisen kaupunki, jota mitataan päätösten lapsivaikutusten arviointien lukumäärällä / vuosi. Tuo mittari oli valtuuston yksimielinen päätös.

Porvoon kaupunki on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallissa, johon sisältyy myös päätösten lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arviointi mahdollistaa sen, että lasten edut otetaan lapsia koskevissa päätöksissä huomioon jo valmisteluvaiheessa.

Kestävän talouden ohjelmasta päätettäessä huomiota sai se, että lapsivaikutusten arviointia ei oltu tehty millään tasolla, ei edes pintapuolisesti.

Kun toukokuussa kaupunginhallituksessa käsiteltiin kaupunkistrategian mittareiden tämän hetkistä tilannetta, puuttui tehtyjen lapsivaikutusten arviointien määrä mittareiden joukosta. Tässä on skarppaamisen paikka ja kaupunginvaltuuston päättämää mittaria ei voi noin vain unohtaa.

Virkamiesjohdolla ei ole myöskään valtuuksia tehdä päätöstä, että arviointia ei koetakaan tarpeelliseksi päätösten valmistelun yhteydessä.

Kaupunginvaltuuston päättämää mittaria ei voi unohtaa.

Lapsivaikutusten arvioinnin perustana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus, joka on ollut Suomessa voimassa vuodesta 1991 lähtien. Lapsivaikutusten arviointi on tärkeä osa lapsen oikeuksien sopimuksen täytäntöönpanoa ja lasten oikeuksien edistämistä ja turvaamista. Lapsivaikutusten arviointi tuo esiin sekä lyhyen että pitkän aikavälin vaikutukset. Se tuo näkyväksi erilaisissa tilanteissa olevien lasten ja nuorten tarpeet.

Porvoon suomalaisessa seurakunnassa loimme arvioinnin jo vuosia sitten ja siellä sitä toteutetaan esimerkillisesti.

Lapsivaikutusten arviointi on Porvoon kaupungille strategisesti tärkeä työkalu, jonka avulla voidaan kulkea kohti entistä lapsiystävällisempää kaupunkia. Porvoon kaupunginvaltuusto onkin päättänyt jo elokuussa 2019, että lapsivaikutusten arviointi on osa päätöksentekoprosessia.

Kirjoittaja on Porvoon kaupunginvaltuutettu (kesk.) ja kaupunginhallituksen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu