Mielipide: Pyöräkaistalla ohjataan pyöräilijöitä pois kävelijöiden joukosta

Kirjoittajan mukaan pyöräkaistoilla halutaan siirtää pyöräilijöitä Itäiseltä Rantapromenadilta Jokikadulle. Kadulle oli keskiviikkona maalattu kaistat ja kokeilusta varoitetaan autoilijoita liikennemerkein. Samu Karvala

Antti Rahiala, Porvoon kaupungin

Yrittäjä Antti Soivio kysyy Uusimaassa olleeseen haastatteluun viitaten, kuka tai ketkä ovat esittäneet toiveen pyöräkaistakokeilusta Jokikadulla.

Samalla hän kysyy, miksi alueen yrittäjiltä, kiinteistön omistajilta, asukkailta tai poliisin ja pelastuslaitoksen edustajilta ei ole kysytty mielipidettä.

Jokikadun liikennejärjestelyiden uusimiseen liittyvät kokeilut liittyvät alueen asemakaavan mukaiseen kehittämiseen. Ne toteuttavat sekä asemakaavaa että keskustan kehittämissuunnitelman tavoitteita. Molempien yhteydessä on käyty laajaa vuorovaikutusta osallisten kanssa. Mielipiteitä on voinut esittää normaalin asemakaavaprosessin kulun mukaisesti.

Keskustan kehittämissuunnitelman laadinnan yhteydessä järjestettiin vuosina 2017–2018 mm. työpajoja ja seminaareja, joiden yhteydessä on käyty keskustelua asukkaiden, yrittäjien, virkamiesten ja päättäjien kesken.

Pyöräkaistatoiveita nousi esiin myös kesän 2019 kokeilun pohjalta Team Porvoossa julkaistun kyselyn yhteydessä.

Pelastuslaitokselta ja poliisilta pyydetään kommentteja sellaisissa tapauksissa, joissa jonkun liikennemuodon reittejä rajoitetaan tai kadulle asetetaan esteitä, jotka vaikuttavat pelastuslaitoksen tai poliisin operointiin alueella. Jokikadun kokeilussa tällaisia muutoksia ei tehdä, vaan kokeilu toteutetaan pelkästään tiemerkinnöin, eivätkä pyörien tai moottoriajoneuvojen reitit muutu kokeilun myötä nykyisestä.

Jokirannan asemakaava (Empirekaupungin Jokiranta) on vuodelta 2012. Asemakaavassa Jokikatu on osoitettu Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välisellä osuudella kevytliikennepainotteiseksi kaduksi. Siten on asemakaavan mukaista hakea kadulle tavanomaisesta kadusta poikkeavaa ratkaisua, jossa pyöräliikenteen järjestelyihin on kiinnitetty tavanomaista suurempaa huomiota.

Lisäksi vuonna 2018 valmistuneessa Porvoon keskustan yleispiirteisessä suunnitelmassa linjattiin keskustan liikennejärjestelmää kehitettävän niin, että suurin osa kaduista toteutetaan hidas- tai pyöräkatuina, jolloin pyörällä liikutaan kadulla. Tässäkin suunnitelmassa Jokikatua Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välillä on esitetty hidas- tai pyöräkaduksi.

Parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseksi alueella kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja. Sekä viime että tämän kesän kokeilujen tavoitteena on edistää kävelyn olosuhteita Itäisellä rantapromenadilla ohjaamalla pyöräilijät pois kävelijöiden seasta. Viime kesän kokeilun myötä osa pyöräilijöistä siirtyi pyöräilemään Jokikadun ajoradalle, mutta osa pyöräili edelleen kävelijöiden seassa. Etenkin kesäaikaan jokirannassa on paljon kulkijoita, joukossa myös pieniä lapsia ja koiria, joten vaaratilanteita näissä kohtaamisissa syntyy helposti.

Tänä vuonna on tarkoitus kokeilla, auttaako pyöräilijän paikan osoittaminen tiemerkinnöillä eli pyöräkaistoilla ohjaamaan pyöräilyä laajemmin pois kävelijöiden seasta. Samalla saadaan käytännön kokemuksia pyöräkaistoista Porvoossa. Jokikadulta saatavia kokemuksia voidaan hyödyntää myös harkittaessa ratkaisuja muihin kohteisiin.

Jokikadun suosituspyöräkaistakokeiluun päädyttiin kaupunkikehityslautakunnan kokousten yhteydessä käytyjen keskusteluiden perusteella. Jokikadulle etsittiin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joista suosituspyöräkaistaratkaisu valikoitui kokeiltavaksi. Toteutukseltaan mittavampaa pyöräkaturatkaisua pidettiin liian kalliina vallitsevassa tilanteessa.

Viimevuotiseen tapaan myös nyt kerätään asukkaiden ja alueella liikkuvien mielipiteitä liikennekokeilusta sekä kokeilun alussa että lopussa. Alkuvaiheen kysely on jo auki, linkki kyselyyn löytyy tästä. Kannustammekin porvoolaisia ja kaikkia kaupungin alueella liikkuvia osallistumaan kyselyyn parhaiden mahdollisten ratkaisujen saavuttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.