Mielipide: Oppivelvollisuuden laajentaminen parantaa työllisyyttä

Porvoo , Mikael Hiltunen

Kokoomuksen Nea Hjelt kritisoi Uusimaassa oppivelvollisuuden laajentamiseen tähtäävää uudistusta.

Kirjoitus ei kestä kriittistä tarkastelua. Nojaan arviossani Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttiin ”Pitäisikö oppivelvollisuusikä nostaa 18 ikävuoteen?” vuodelta 2018.

Hjelt peräänkuuluttaa oppivelvollisuuden laajentamisen sijaan yksilöllisiä ratkaisuja, jotka kohdistuisivat syrjäytymisvaarassa oleviin oppilaisiin.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportissa todetaan, että täsmätoimien ongelmana on se, että riskiryhmien tunnistaminen on vaikeaa. Itse asiassa kaikista alle 18-vuotiaana koulutuksen ulkopuolella olleista jopa noin 30 prosenttia on valmistunut peruskoulusta yli seitsemän keskiarvolla.

Oppivelvollisuuden laajentaminen on tehokas toimi, joka voisi lisätä ikäluokittain 3 000–6 000 nuoren osallistumista koulutukseen vähintään yhdellä vuodella. Uudistus ei myöskään sulkisi pois kohdennettuja toimia.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin mukaan nykyistä pidempi oppivelvollisuus siirtäisi kunnille ja kouluille vastuuta ja voisi jopa tehostaa kohdennettujen toimien tehokkuutta.

Hjelt ja Kokoomus perustelevat kritiikkiänsä myös uudistuksen kustannuksilla. Suomessa vallitsee nähdäkseni laaja yhteisymmärrys siitä, että väestön koulutustasolla on voimakas tilastollinen yhteys työmarkkinoilla menestymiseen. Ilman toisen asteen koulutusta jääneillä on noin kaksinkertainen työttömyysaste toisen asteen suorittaneisiin verrattuna.

Haavoittuvassa asemassa oleva joukko ei ole pieni: 25-vuotiaista suomalaisista noin 16 prosenttia ovat pelkän peruskoulun varassa. Näpertelyn sijaan tarvitaan rakenteellisia toimia, joilla parannetaan huomattavan joukon tulevaisuudennäkymiä ja yhteiskunnan sivistyksellistä tasa-arvoa.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden laajentaminen on työllisyyttä parantava rakenteellinen uudistus, jonka hyödyt ylittävät oppivelvollisuuden laajentamisen kustannukset pitkällä aikavälillä.

Olen tyytyväinen, että Sanna Marinin hallitus nojaa päätöksenteossaan tutkittuun tietoon ja vie eteenpäin oppivelvollisuuden laajentamista, joka tulee olemaan aikamme suurimpia rakenteellisia koulutuspoliittisia uudistuksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.