Kolumni, Mika Laurila: Likiliikkuja on todellinen urheilusankari

”Pitäisikö surra sitä, että pomputtelija, josta kukaan ei ole kuullutkaan, on kuollut?” Kun koripalloilija Kobe Bryant menehtyi helikopteriturmassa, koki moni vähättelijä tarpeekseen kertoa, ettei asia kosketa tippaakaan.

Urheilu ei kaikkia kiinnosta. Ilman koronaa olisi tänä vuonna ensin kannustettu leijonia, sitten huuhkajia ja sitten olisikin kellot käännetty Japanin aikaan – Tokion olympialaisiin.

Ja sinne väliin Mestarien liigan finaali, Stanley Cup, Wimbledon… Kaikkea tätä tuskailijat olisivat joutuneet ainakin osaksi myötäelämään. ”Videotykillä suolaa haavoihin”, sanoisi Pekka Ruuska.

On toinenkin puoli. Urheilu on paras kaveri monille yksinäisille. He istuvat kahvitauolla hiljaa, kun puhutaan lasten syntymäpäivistä, mutta Selänteen tulokaskauden maalimäärä ja Lillakin voittotulos vuodelta -83 salamoivat mieleen kuin Griffith-Joynerin satanen. Liverpoolin mestaruudesta ja McLarenin hitaudesta he keskustelevat vaikka mätäkuun loppuun.

Siinä, missä urheilu on kuin värikäs kukinto, liikunta on saman kasvin vahva juuri.

Porvoolainen liikkuja hymyilee: puistojumpat ovat alkaneet ja kuntoportaat kasvaneet korkeuksiin. Sana ”lähiliikuntapaikka” löytyy monesta raportista ja suunnitelmasta.

Urheilu on paras kaveri monille yksinäisille.

Olemme kuitenkin myös juuri menettäneet kaksi valovoimaista lähiliikuttajaa. Erik ”Pimppu” Holmström oli herrasmies, joka 100-vuotiaana edelleen oli urheilun, kuntoilun ja pelin suurlähettiläs parhaasta päästä.

Muistan, kuinka nuorena toimittajana sain tutustua Ulf Backmaniin. Olipa kyse raveista tai vaikka Gustaf-kisoista, oli Uffe täynnä rauhaa, viisautta ja niiden synnyttämää luottamusta.

Tämän talkoohengen vanassa on meillä jo nippu uusia paikallisia liikuttajia. Iiro Granroth teki ison työn ja elvytti Gammelbackan ”Hirsarin” salibandykentän pelikuntoon. Huhtikuussa 14-vuotias Jimi kyseli Facebookissa vaneria, jotta saisi tehtyä Jakariin rampin, johon ”paikalliset voisivat tulla rullailee."

Myös Isnäsin kenttä on pian kuin uusi. Siitä pitää huolen kotiin palannut ex-poliitikko, Stig Bäcklund, 80.

Ollaanhan kiitollisia.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.