Pääkirjoitus: Älä kutsu varasta kylään

Ennen kesälomareissua kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle, vinkkaa Kiinteistöliitto. Juha Perämäki

Koronakesän kesälomakausi poikkeaa monin tavoin aikaisemmista kesistä, mutta maalaisjärjen käyttäminen on edelleen kunniassaan.

Ykkösjuttuja ovat edelleen huolellisuus, ennakointi ja se, että tekemisiä ei levitellä ympäri maailmaa; sosiaalisen median monet kanavathan tarjoavat varkaille ja heidän verkostoilleen erinomaisia vinkkejä.

Älä siis kutsu varasta kylään.

Kiinteistöliiton julkistamassa vinkkilistassa tähdennetään, että ennen kesälomareissua kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle.

Jos murtovaras vierailee kotona, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas itse.

Vaikka koronavirus vähentää ainakin ulkomaille suuntautuvaa kesälomamatkailua, monen koti jää kesällä kuitenkin pitkiksi ajoiksi tyhjilleen. Jos matkustaa, ei kuitenkaan kannata alkaa pelätä pahinta.

On lohduttavaa, että matkustusrajoitusten vuoksi ainakin aiemmilta kesiltä tuttujen ulkomaalaisten murtoliigojen riski lienee aiempaa pienempi.

Poissaolon ajaksi koti kannattaa Kiinteistöliiton vinkkien mukaan jättää mahdollisimman asutun näköiseksi, eikä viestiä poissaolosta esimerkiksi vetämällä verhot kiinni.

Ikkunat on kuitenkin syytä sulkea huolella.

Vaikka verhot onkin syytä jättää matkan ajaksi auki, ikkunan eteen näkösälle ei tietenkään kannata jättää mitään arvoesineitä varkaita houkuttelemaan.

Suljettujen verhojen lisäksi pursuava postiluukku tai postilaatikko on varkaille kuin kutsukortti: huoneisto on jäänyt tyhjilleen.

Sen vuoksi postinjakelu kannattaa lomamatkan ajaksi perinteisesti keskeyttää tai pyytää esimerkiksi luotettavaa naapuria hakemaan postit varastoon.

Muutenkin luottonaapurille kannattaa Kiinteistöliiton vinkin mukaan kertoa poissaolosta, jotta tämä tietää pitää huoneistoa silmällä.

Matkan ajaksi kotiovi laitetaan tietysti takalukkoon, eikä vara-avaimia jätetä piilopaikkoihin oven lähettyville.

Jos asunnossa on itse asennettu varmuuslukko, sen avain pitää toimittaa taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on poissaolon aikana pakko päästä esimerkiksi putkirikon takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.