Mielipide: Täyden kympin kesäleirit

Anna-Stiina Lundqvist, kaupunginhallituksen jäsen, Porvoo

Minä ja perheeni kuulumme kesäleirien suurkuluttajiin. Jo lapsesta asti olen käynyt ahkerasti eri tahojen järjestämillä leireillä, ensin riviosallistujana ja sittemmin ohjaajana.

Sama perinne on jatkunut omien lasteni kohdalla jo useamman vuoden ajan ja tutuiksi ovat tulleet niin kaupungin, yksityisten tahojen kuin järjestöjenkin vetämät leirit. Tämä leirikesä nousi entistä arvokkaampaan asemaan, onhan takanamme melkoinen koronakevät.

Moni perhe on ollut menneinä kuukausina ainutlaatuisen tilanteen edessä, kun etätyöt ja -koulut ovat tuoneet koko poppoon yhteen ja samaan tilaan puurtamaan.

Kouluarjen rytmistä, -matkoista, -ruokailuista, välituntikavereista ja opetusalan ammattilaisten tuesta on puhuttu kaiholla. Etätyönteossa on myös omat haasteensa, kun samalla pitäisi opettaa yhtä lasta laskemaan ja toista virkkaamaan, puhumattakaan perheen ruokahuollosta.

Koulua ehdittiin käydä kevään lopussa vain parisen viikkoa, kun paluu entiseen oli taas edessä – sillä erotuksella, että nyt vanhemmat olivat edelleen töissä ja lapset vapaina kesälaitumilla.

Hankala yhtälö, etenkin kun isovanhempien apuun ei riskiryhmävaroittelujen vuoksi voinut tällä kertaa oikein turvautua. Juuri tänä kesänä se, että lasten arkipäivissä on turvallisia, läsnäolevia aikuisia, vertaisseuraa ja mukavia kokemuksia, on kenties arvokkaampaa kuin koskaan.

Siksi nyt seuraakin kiitos kaikille teille leirijärjestäjille, jotka koronatilanteen epävarmuudesta huolimatta polkaisitte kasaan jo alkukesästä joukon mitä hienoimpia päiväleirejä pienille koululaisille.

Leireillä tarjotaan tänäkin kesänä joukolle lapsia mielekästä tekemistä, uuden oppimista, hyvää ruokaa ja hauskaa yhdessäoloa – toki koronarajoitukset huomioiden. Leirien hinnat pyritään etenkin julkisella puolella pitämään kohtuullisina ja osa yksityisistäkin toimijoista tukee leirimaksuissa vähävaraisia osallistujia.

Kesäleireillä leikitään, liikutaan, tutkitaan luontoa, tanssitaan, tehdään teatteria ja musiikkia, tutustutaan uusiin pieniin ja isompiin ystäviin. Parasta on nähdä se lasten into, jolla he leiripäivän jälkeen, hikipäisinä ja innokkaina, kokemuksistaan kertovat. Uusia kavereita on ”täyden kympin leirin” – kuten yhdeksänvuotiaani yhtä kaupungin leiriä kuvaili – jälkeen vääjäämättä ikävä, mutta onneksi jälleen ensi vuonna on edessä uusi leirikesä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.