Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli

Helsingissä asuessa totuin taittamaan lähes kaikki kymmenen kilometrin säteellä tapahtuvat matkat polkupyörällä.

Kaupungista löytyi hyviä pyöräreittejä, joissa pyörällä pystyi ajamaan hyvää matkavauhtia turvallisesti.

Pyörästä on tulossa kovaa vauhtia todellinen vaihtoehto Helsingin kaupunkiliikenteessä.

Porvoon keskustan alueella kaikki on riittävän lähellä pyöräilyyn ja kuitenkin täällä on verraten vähän pyöräilijöitä. Porvoossa on totuttu autoilemaan lyhyitäkin välimatkoja. Pyöräilyyn liittyvät uudistukset kohtaavat yllättävän vahvaa vastarintaa. En voi käsittää, miksi pyöräilyä vastustetaan.

Pyörä on siitä kelpo menopeli, että sillä pääsee helposti lähelle palveluita eikä tarvitse olla huolissaan siitä, löytyykö parkkipaikkaa. Samalla saa helposti hyötyliikuntaa. Ja toisin kuin autoillessa, pyörän kanssa liikenteessä voi törmätä kaduilla tuttuihin ja jäädä vaihtamaan kuulumisia.

Helteinen sääkään ei uuvuta, kun kesätuuli vilvoittaa pyöräilijää. Sadesäällä pyöräileminen on pukeutumiskysymys. Taakkapyörien ansiosta myös tavaroiden kuljettamiseen on löydettävissä käteviä ratkaisuja.

En voi käsittää, miksi pyöräilyä vastustetaan Porvoossa.

Porvoo ei todellakaan ole mikään varsinainen pyöräilykaupunki, vaikka Porvoosta löytyy kilometrikaupalla hyviä pyöräteitä ja kauniita reittejä. Erityisesti keskusta-alueella pyöräilystä on tehty harmillisen hankalaa, kun välillä täytyy polkea ajoreiteillä ja välillä pyöräteillä.

Pyöräilijän matkaa hidastaa Porvoossa myös reunakiveykset ja se, että pyöräteitä ei ole eroteltu riittävästi kävelijöistä. Aina saa pelätä, että joku hyppää eteen tai itse on jonkun tiellä.

Erityisesti Jokikatu on kokonaisuudessaan sekava ja Mannerheiminkadun sillan luona olevat liikennemerkit aiheuttavat todellista päänvaivaa. Jokikadulla päästään sentään kokeilemaan suosituspyöräkaistoja ja toivottavasti myös Mannerheiminkadun sillan ylitystä onnistutaan tulevaisuudessa parantamaan.

Onneksi kaupunki on nyt panostamassa pyöräilyyn kestävän liikkumisen välineenä. Kaupunkipyörät ovat ahkerassa käytössä. Nyt kerätään kaupunkilaisten näkemyksiä pyöräilyn olosuhteista elokuun loppuun asti auki olevalla kyselyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.