Mielipide: 5G-verkko aiheuttaa huolta

Maarit Grönholm

5G-verkon rakentaminen on herättänyt ympäri maailmaa huolta ja vaatimuksia sen terveys- ja ympäristövaikutuksien kunnollisesta selvittämisestä ennen käyttöönottoa.

5G-teknologia käyttää ensimmäistä kertaa millimetriaaltoja aiemmin 2G-, 3G- ja 4G-tekniikassa käytettyjen mikroaaltojen lisäksi. Rajoitetun kattavuuden vuoksi 5G-antennit on asennettava hyvin lähelle toisiaan, joten kaupungeissa ja asuinalueilla ei tulisi olemaan enää paikkoja, joissa ei altistuttaisi korkeataajuisten (3,5 GHz ja 700 MHz ja 26 GHz) verkkojen pulssimaiselle säteilylle.

OECD:n tilastojen mukaan Suomessa käytetään eniten langattomia verkkoja maailmassa. Suomen viralliset RF-säteilyn (mikroaalto) raja-arvot ovat huomattavan korkeat verrattuna moniin muihin maihin. Alhaisin raja-arvo on Liechtensteinissa 1 mW/m2, Luxemburgissa ja Ukrainassa 24 mW/m2, Torontossa, Kiinassa, Italiassa, Puolassa ja Venäjällä 100 mW/m2 Sveitsissä 42,5 – 95 mW/m2 ja Suomessa 10 000 mW/m2.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen syöväntutkimusinstituutti IARC luokitteli jo vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti karsinogeeniseksi. Luokittelu kattaa muun muassa älypuhelinten, WiFin ja matkapuhelintukiasemien säteilyn. Tämän jälkeen on langattoman säteilyn määrä kasvanut valtavasti ja tieteellinen näyttö haitoista huomattavasti vahvistunut.

Äskettäin julkaistussa Euroopan parlamentin raportissa (PE 646.172 maaliskuu 2020) todetaan: ”Usean tutkimuksen mukaan 5G:llä näyttäisi olevan haittoja ihmisille, kasveille, eläimille, hyönteisille ja mikrobeille ja koska 5G teknologiaa ei ole testattu käytännössä, varovainen eteneminen olisi viisasta.”

Euroopan neuvoston päätöslauselmassa 1815 (2011) suositellaan: ”Olisi ryhdyttävä kaikkiin soveltuviin toimenpiteisiin, joilla voidaan vähentää varsinkin matkapuhelimien tuottamaa sähkömagneettista altistusta ja suojelemaan erityisesti lapsia ja nuoria, koska heillä näyttäisi olevan suurin riski saada pään alueen kasvaimia. Suomessa tukiasemia ja mastoja sijoitetaan hyvin usein koulu- ja päiväkotirakennuksiin tai niiden läheisyyteen.

Isossa-Britanniassa maan hallitusta vastaan ollaan käynnistämässä oikeustoimia, koska langattomien verkkojen, muun muassa 5G-teknologian myötä, väestön altistuminen lisääntyy, eikä terveysriskejä ole riittävästi ennalta selvitetty. Mukana hankkeessa on juristeja, lääkäreitä, tutkijoita ja insinöörejä, jotka korostavat, että riskit olisivat ennakoitavissa ja vältettävissä mm. lainsäädäntöä tiukentamalla.

Sveitsin parlamentti ei ole suostunut muuttamaan mikroaaltosäteilyn raja-arvoja, mikä olisi mahdollistanut 5G-teknologian käyttöönoton. Tarkoituksena on suojella väestöä ionisoimattomalta säteilyltä.

Suomessa 11 lääkäriä on laatinut kansalaisaloitteen: ”5G-verkon käyttöönottoa on lykättävä, kunnes sen vaikutukset luontoon ja ihmisen terveyteen on selvitetty”. Aloitteen voi lukea ja allekirjoittaa tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.