Pääkirjoitus: Mikä oli poliisiampumisten motiivi?

Porvoon Ölstensin öinen poliisiampuminen ja sitä seurannut kahden miehen pakomatka oli viime vuoden puhutuimpia rikoksia. Arkisto / Marko Enberg

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona viime elokuisten poliisiampumisten esitutkinnan olevan päättymässä.

Kaksi porvoolaistaustaista ruotsalaisveljestä ampui Porvoossa ja Pirkanmaalla lukuisia kertoja poliisia kohti. Pirkanmaalla kyse oli epäiltyjen takaa-ajosta, mutta koko rikosvyyhdin ytimessä on kahden poliisimiehen haavoittaminen Ölstensin öisellä teollisuusalueella.

Ampujien motiivia on arvuuteltu pian vuoden päivät. Poliisilla voi olla siitä teoriansa, mutta sitä ei näemmä ennen oikeudenkäyntiä julkisteta.

Poliisi kuitenkin sulki pois teon yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Todennäköisin selitys taitaa olla MTV3:n rikostoimittajien viimeksi esiintuoma, jonka mukaan veljekset olivat jotenkin mielenterveydellisesti harhaisessa tilassa.

Fakta näyttää olevan, että tekijät itse soittivat poliisipartion paikalle Ölstensiin ja olivat sitä ennen "harjoitelleet" poliisin kutsumista haluamalleen paikalle.

Yleensä rikoksen taustalla on joitakin hyötyyn tai ihmissuhteisiin liittyviä syitä. Porvoon poliisiampumisten suhteen näitä on vaikea nähdä. Elokuun lopulla Porvoossa käynnistyvästä oikeudenkäynnistä on odotettavissa mielenkiintoinen ja laajasti seurattu tapaus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.