Mika Varpio, kolumni: Porvoon saaristossa on lumovoimaa

Porvoolla on upea saaristo, mikä on kuitenkin voinut jäädä monelle kaupunkilaiselle hieman etäiseksi ja tuntemattomaksi heikon saavutettavuuden vuoksi. Isompiin saariin, kuten Pellinkiin, Sikosaareen ja Emäsaloon pääsee toki helposti siltoja pitkin tai lossiyhteydellä, mutta moniin pienempiin saariin ei veneettömällä ole mitään asiaa. Oma vene on kuitenkin vain murto-osalla kaupunkilaisista ja ilman suurempaa kelluntavälinettä hienot kohteet voivat jäädä monelle vain haaveeksi.

Aika moni kaupunkilainen olisi varmasti hyvillään mahdollisuudesta tutustua lähisaaristoon paremmin. Olisiko mahdoton ajatus, että kaupunki osallistuisi saaristoliikenteen järjestämiseen vaikkapa jonkun yksityisen toimijan kumppanina? Saariston parempi saavutettavuus toisi samalla lisäarvoa kaupungille tarjonnan monipuolistuessa.

Saaristoliikennettä ei tulisikaan ajatella vain taloudellisten tuotto-odotusten kautta, vaan vetovoimatekijänä, mikä parantaa koko kaupungin mainetta.

Porvoon vetovoima on jo pitkään perustunut Vanhan kaupungin charmiin ja historiaan, jopa niin pitkälle, että siellä ollaan jo välillä helisemässä kesäisen turistipaineen vyöryessä kujille ja toreille.

Kaupungin olisikin hyvä laajentaa vetovoimatekijöitään useampaan suuntaan, jolloin paine jakaantuisi tasaisemmin, eikä yksikään paikka ylikuormittuisi.

Saariston luontoarvoja tulee tietysti varjella ylenpalttiselta kulutukselta, mutta Porvoon saaristossa ei olla vielä lähelläkään haitallisia käyttäjämääriä. Toimiva saaristoliikenne palvelisi sekä kaupunkilaisia että turisteja. Rinkeli-tyyppinen vesipalvelu voisi viedä matkustajia aamupäivällä parissa vuorossa saaristoon ja iltapäivällä takaisin.

Porvoon saaristossa ei olla lähelläkään haitallisia käyttäjämääriä.

Kaupungilla, Uudenmaan virkistysalueyhdistyksellä ja Metsähallituksella on Porvoonkin saaristossa monia julkisia, yleisölle avoimia kohteita, joissa on hienot palvelut (nuotiopaikkoja, uimarantoja, polkuverkostoa ym.), ja ne on tarkoitettu kaikkien käytettäväksi ja nautittavaksi.

Oletko jo käynyt jollakin seuraavista saarista: Pirttisaari, Mäntysaari, Norrholmen, Brokholmen, Bredholmen, Stornäsudden, Onas, Norra Sandö, Äggskär, Söderskär tai Klovharu? Suosittelen tutustumaan, vaikka yhteen per kesä.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen

ja Vihreä kaupunginvaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu