Mielipidekirjoitus: Omalääkärit takaisin terveyskeskuksiin

Sari Glad, Porvoo

Omalääkärimallin on kansainvälisestikin todettu toimivan hyvin ja kustannuksia säästävästi.

Jatkuvan hoitosuhteen on nähty edistävän myös sairauksien ennalta ehkäisyä.

Suomessakin omalääkärimallista on ollut hyviä kokemuksia (HS 2.7.). Kun näin on, miksi tämä toimintatapa on muutettu nykyisenlaiseksi? Ei tämän perusteella ainakaan kustannussyistä.

Muutoksiin johtaneina tekijöinä mainitaan raha, työntekijäpula, huono johtaminen tai kaikki yhtä aikaa.

Lääkäreitä on yli 20 000 ja määrä vuosittain kasvaa, joten lääkäreistä sinänsä ei ainakaan näyttäisi olevan pulaa, mutta terveyskeskuslääkäreistä on, sillä joka toinen lääkäri valitsee työpaikakseen mieluummin sairaalan tai työterveydenhuollon kuin terveyskeskuksen. Eikä ihme.

Myös lääkärit ovat valittaneet lehtien palstoilla nykyistä menoa ja toivoneet paluuta aiempaan. Kun potilas joutuu vastaanotolla aina uuden lääkärin pakeille esittelemään sairaskertomustaan, ja lääkäri suuren osan hoitoajasta siihen perehtymään, se turhauttaa molempia osapuolia.

Tähän kyllästyneinä potilaat siirtyvät taloutensa tai vakuutuksensa turvin yksityisille vastaanotoille,

työterveyden huolto hoitaa omansa. Terveyskeskukseen jäävät pyrkimään, jonottelemaan ja pompoteltaviksi ne, joilla ei muuhun ole varaa: vanhukset ja vähävaraiset perheet. Joskus ajatteluttaa, että tähänkö tässä itse asiassa pyritäänkin. Jokainen veronmaksaja maksaa myös terveydenhoidostaan, joten nämä palvelut kuuluvat kaikille, ja näiden palvelujen pitää myös toimia inhimillisesti. Nyt näin ei ole.

Sanotaan, että työ palkitsee tekijänsä, mutta palkitseeko se nykyisessä käytännössä, kun hoitavan lääkärin työ jää jatkuvasti kesken eikä oman työnsä tuloksia voi nähdä. Eikö työn pitäisi olla kokonaisvaltaista, jotta se koettaisiin mielekkääksi?

Jos mieli saada lääkäreitä myös terveyskeskuksiin ja toiminnan rullaamaan, tulevien uudistusten myötä on syytä kysyä lääkärikunnalta, miten he haluavat terveyskeskuksissa työnsä tehdä ja suunnata muutokset sen mukaisiksi.

Ainakin yhtenä ratkaisuna tähän näyttää olevan palaaminen omalääkärimalliin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut