Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa

Loviisassa pidettiin torstaina ylimääräinen valtuuston kokous, jossa hyväksyttiin talouden tasapainottamisohjelma. Yleensä heinäkuussa ei ole pidetty valtuuston kokouksia lainkaan. Nyt kuitenkin elokuussa on yllättäviin vaikeuksiin joutuneilla kunnilla (kuten Loviisalla) mahdollista hakea valtiolta ns. harkinnanvaraista avustusta. Loviisassa ollaan tilanteessa, jossa tulot eivät pariin vuoteen ole kattaneet käyttömenoja ja hakemusta varten kunnalla on oltava säästöohjelma. Apua, lista kasaan, nuija pöytään ja hakemus sisään.

Hieman yllättäen säästölistalle oli tuotu jälleen Haddomin koulun lakkauttaminen, josta vasta noin puoli vuotta sitten valtuusto äänesti talousarviokäsittelyn yhteydessä, että koulua ei lakkauteta. "Kylien kaupungista” haluttiin pitää kiinni. Torstain kokouksessa valtuuston enemmistö pysyi yhä kannassaan, ja uhka koulun lakkauttamisesta väistyi jälleen kerran, ainakin joksikin aikaa.

Vaikka puheissa ja lehtikirjoituksissa mielikuvaa Loviisasta kylien kaupunkina on tiuhaan käytettykin, kaupungin virallisessa strategiassa sanapari esiintyy ainoastaan kerran, viittauksessa kylien yhteisöllisyyteen ja kulttuuriperinteeseen. Strategia ei siis kyläkoulujen tai sivukirjastojen säilyttämistä nimenomaisesti puolusta.

Valtuuston kokouksissakin äänestykset ovat menneet miten milloinkin, eikä mitään vahvaa ja yhtenäistä linjaa ole ollut nähtävissä. Yksi kerrallaan kouluja on lakkautettu ja aikaisemmat kouluverkkoselvitysten tavoitteet alkavat olla saavutettu.

Olen usein pohtinut, kuuluuko valtuutetun olla niin sanotusti vastuullinen ja luottaa viranhaltijoiden ammattitaitoon, tehden leikkauksia palveluista, ”koska ne ovat välttämättömiä”. Vai tulisiko valtuutetun olla idealisti ja yrittää ohjata kuntaa strategisesti siihen suuntaan, minkälaiseksi haluaisi tulevaisuuden kunnan olevan, omien arvojensa mukaisesti? Valtuustonhan pitäisi olla päätöksenteossa se strateginen elin ja virkamieskoneiston tehtävänä hoitaa operatiivinen osa.

Päätöksenteko mm. kouluverkkoasiassa Loviisassa on ollut todella poukkoilevaa, ja se johtuu osaksi siitä, että Loviisan strategian laatimisessa on epäonnistuttu lahjakkaasti. Nykyinen strategia ei ole mitään muuta kuin kuvaus idyllisestä pikkukaupungista, jossa kaikki asiat ovat hyvin. Siitä puuttuvat harkitut päätökset muutamista päätavoitteista, jotka edistävät kaupungin kokonaisvaltaista kehittämistä ja jotka viedään päämäärätietoisesti loppuun asti. Loviisan puolesta toivon, että valtuuston tahtotila kylien kaupungista säilyy ja vielä löytyy tarmoa viedä se strategiaan yhtenä sen päätavoitteista.

Kirjoittaja on Loviisan kaupunginvaltuutettu (sit) ja pienviljelijä.

Apua, lista kasaan, nuija pöytään ja hakemus sisään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut