Pääkirjoitus: Poliittiseen väkivaltaan tiukka linja

Keski-Suomessa viime viikon lopulla tapahtunut perussuomalaiseen paikallispoliitikkoon kohdistunut hyökkäys on aiheesta käynnistänyt keskustelun poliittisesta väkivallasta.

Murhan yrityksestä epäillyt tekijät ovat vielä karkuteillä – perussuomalaisten mukaan heillä oli poliittinen motiivi, poliisi ei ole vielä vahvistanut tätä.

Poliisi ei myöskään ole kertonut epäiltyjen miesten tuntomerkkejä julkisuuteen, sillä uhrin ja todistajien kuvaukset ovat poliisin mukaan olleet ristiriitaisia keskenään.

Oli niin tai näin, väkivaltaiset hyökkäykset paikallispoliitikkojen koteihin ovat kehityssuunta, jota avoimen kunnallisen demokratian ystävien pitäisi torjua kaikin keinoin.

Politiikkaan kuuluu kärkäskin eri mieltä oleminen, mutta henkilöön menevät sanallisetkin loukkaukset ovat tuomittavia. Fyysiset väkivallanteot ovat raskaita rikoksia.

Suomessa näkyvienkään poliitikkojen ei ole tarvinnut piiloutua turvamiesarmeijan taakse – heille on ollut mahdollista kohtuullisen tavanomainen elämä. Presidenttien ja avainministerien kohdalla valtio järjestää turvatoimet, mutta paikallistasolla päättäjät ovat aivan tavallisen kansalaisen asemassa.

Uusimaa kysyi viime vuoden toukokuussa Porvoon seudun eduskuntavaaliehdokkailta heidän kokemastaan häirinnästä ja uhkailusta.

Tulos osoitti, että sanallinen uhkailu ja häirintä etenkin sosiaalisessa mediassa on jo sangen yleistä. Yksi tappouhkauskin oli saatu ja viety poliisin tutkittavaksi. Fyysistä väkivaltaa eivät itäuusmaalaiset ehdokkaat olleet joutuneet kokemaan.

Kunnallispoliitikon kuten vielä rivikansanedustajankin työ perustuu pitkälti siihen, että hän on äänestäjiensä ja seudun asukkaiden tavoitettavissa ja lähestyttävissä. On helppoa saada selville, missä poliitikko asuu. Esimerkiksi istuvista porvoolaisvaltuutetuista useamman kuin joka toisen kotiosoite löytyy kaupungin nettisivuilta.

Jos pienehköjä palkkioita kuittaavat paikallispäättäjät joutuisivat somekuran lisäksi pelkäämään fyysistä väkivaltaa, on helppo nähdä demokratian perustan kärsivän. Siksi jokainen poliittiseksi luokiteltava väkivallanteko on rangaistava ankarimman mahdollisen asteikon mukaan. Tässä kysymyksessä pelolle ei saa antaa periksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu