Outi Lankia, kolumni: Vie mennessäs, tuo tullessas

Kuntopyörä, lavuaari, autonrenkaat, kuivausteline, tyhjä maalipurkki, entisiä aarteita.

Näky Lehtimäen kierrätyspisteellä, kun maassa lojuvien rojujen yli tiputan molokkeihin kartonkipakkauksia ja sanomalehtiä. Vieressä on vaatteiden kierrätyslaatikot, joiden eteen yksi välinpitämätön on tuonut rikkinäisen peilin ja laudan pätkiä.

Luontopolun varrella muovipulloja, tupakan natsoja ja laittomia nuotioita. Suomen Poliisi julkaisi heinäkuun puolessa välissä muistutuksen siitä, että jokamiehen oikeuksiin kuuluvat myös velvollisuudet. Älä roskaa, älä häiritse lintujen pesintää, älä kaada tai vahingoita puita.

Kun meillä on mahdollisuuksia ja oikeuksia, kulkee rinnalla vastuu ja velvollisuudet. Onko osasta ihmisistä tullut niin itsekkäitä tai laiskoja, että he vähät välittävät omasta vastuustaan? Joku muu hoitaa ja maksaa “likapyykin”.

Meillä on mahdollisuus maksutta kierrättää lasia ja kartonkia, mutta samalla on luonnollisesti velvollisuus huolehtia kierrätyspisteelle kelpaamattomat jätteet asianmukaiseen jätteenkäsittelyyn. Jos astia on täynnä. niin miksi jätteet viskataan roskiksen eteen ja piknikin roskat jätetään niille sijoilleen. Jos roskille ei ole oikeaa paikkaa, ne kuuluu ottaa mukaan.

Miksi niin ikään luontomatkailun lisääntyessä nautitaan oikeuksista, mutta samalla aiheutetaan vahinkoa ympäristölle ja toisille? Olisiko rangaistuksen pelko osalle ainut motivaatio oikein toimimiseen. Pitäisikö roskaamisesta napsahtaa tuntuvat seuraukset. Osaamattomuudesta tai tietämättömyydestä ei ole kyse.

Osaamattomuudesta tai tietämättömyydestä ei ole kyse .

Nautitaan metsistä ja puistoista, järjestetään koti kuntoon, mutta ei siirretä sotkuja toisten siivottavaksi. Väitetään ympäristöstä, noudatetaan sääntöjä ja arvostetaan palveluita, joita saamme käyttää.

Omalla toiminnallamme näytämme joko hyvää tai huonoa esimerkkiä. Iloitkaamme oikeuksista ja täytetään velvollisuutemme. Luonto on kauneimmillaan, kesämökki odottaa ja on aikaa siivota varaston hyllyt kuntoon.

Kirjoittaja on Porvoon kaupunginvaltuutettu (kesk.) ja kaupunginhallituksen jäsen.

Kommentoi