Pääkirjoitus: Mikä on nyt vialla liikenteessä?

FinnHems-lääkärikopteri kävi Askolassa vakavan moottoripyöräonnettomuuden vuoksi. Viime viikon loppu oli liikenteessä sysimusta. Lukijan kuva

Liikenteessä rytisee nyt aivan liikaa. Heinäkuun puolivälissä koettiin liikenneturvallisuuden painajainen: kahden päivän sisällä kuudessa onnettomuudessa kuoli ainakin kahdeksan ihmistä.

Synkkiä uutisia kuultiin myös Itäisellä Uudellamaalla: Porvoon Kuninkaantiellä moottoripyöräilijä kuoli kolaroituaan henkilöauton kanssa ja Askolassa kaksi motoristia loukkaantui vakavasti törmättyään toisiinsa Tiilääntiellä.

Porvoolaisen moottoripyöräkerhon puheenjohtaja Santtu Päivärinta arvioi (UM 23.7.) kuolemaan johtaneiden moottoripyöräonnettomuuksien taustalla olevan usein alkoholi, kypärättömyys tai ylinopeus tai nämä tekijät yhdessä.

– Suurin yksittäinen syy onnettomuuksiin on olosuhteisiin nähden liian suuri tilannenopeus, Päivärinta korosti.

Katse kohdistuu myös suomalaisiin autoilijoihin. Matkailu kotimaassa on lisännyt liikennettä. Eikö maltti ole mukana vai eivätkö tiedot ja taidot riitä turvallisiin ajotapoihin?

Onnettomuuksien suma on ollut niin vakava, että syytä on yhtä vakavaan pohdintaan sen syistä.

Suomen Autokoululiitto ry pelkää, että vuonna 2018 voimaan astuneen uuden ajokorttilain seuraukset alkavat näkyä. Uudistus vähensi ajokorttiin vaadittavaa ajo- ja teoriaopetusta.

Oli syy sitten missä tahansa, tilanne on vakava ja sen ehkäisemiseen pitää tarttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.