Kolumni, Anette Karlsson: Miks mä näytän tältä?

Alkuvuodesta monet lupaavat panostaa hyvinvointiin lisäämällä liikuntaa ja vähentämällä makeisia. Usein lupaus unohtuu kevään mittaa, kunnes kesähelteet kolkuttaa ovelle. Ulkonäköön ja painoon liittyvät huolet ovat yleisiä.

Sosiaalisen median aikakautena paineet ovat lisääntyneet. Erityisesti nuoret murehtivat ulkonäköön liittyviä kysymyksiä päivittäin. Sosiaalinen media on vaikuttanut nuorten itsetuntoon. Täydellisen kuvan metsästys stressaa erityisesti tyttöjä. Ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet myös poikien keskuudessa.

Tietynlaisen ulkonäkömuotin tavoittelu ajaa hillittömään itsensä tarkkailuun, joka nakertaa henkistä terveyttä. Mielenterveysongelmat ovat kouluterveyskyselyn mukaan lisääntyneet porvoolaisten ja loviisalaisten yläkoululaisten keskuudessa. Loviisassa erityisesti poikien mielenterveys on heikentynyt viime vuosina.

Köyhän perheen lapsi voi kokea enemmän paineita kuin muut, sillä lapset osaavat lukea symbolisia merkkejä todella hyvin – kalliit merkkivaatteet tunnistetaan ja rikkinäiset tai likaiset vaatteet voidaan kokea häpeällisiksi.

Nyky-yhteiskunnassa kuluttaminen on olennainen osa kaikenikäisten arkista elämää. Kuluttamisen avulla pyritään toisaalta erottautumaan joukosta ja korostamaan omaa persoonallisuutta, mutta samalla myös osoittamaan ympäröivälle maailmalle mihin joukkoon ja yhteiskuntaluokkaan kuulutaan.

Jokainen meistä on varmasti joskus kysynyt itseltään: “miks mä näytän tältä”. Kehostamme löytyy aina pientä tai suurta vikaa, jota yritämme muuttaa ja muokata pois – täydellisemmäksi.

Katso peiliin ja ole ylpeä itsestäsi – sillä sinä olet kaunis!

Me aikuiset olemme esimerkkejä lapsille ja nuorille. He oppivat meiltä miten omaa kehoa tulee kohdella ja taidon hyväksyä ja rakastaa itseään sellaisena kuin olemme.

Itsensä hyväksyminen on yhteydessä hyvään itsetuntoon, mikä heijastuu positiivisesti ihmissuhteisiin ja mielialaan. Kuinka lapsi oppii hyväksymään kehonsa ja rakastamaan itseänsä, jos me aikuiset roolimallit emme sitä tee? Katso peiliin ja ole ylpeä itsestäsi – sillä sinä olet kaunis!

Kirjoittaja on sosionomi (AMK), Porvoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Maskikauppa lähti jo Porvoossakin nousukiitoon – kauppa kiihtyi heti kun THL:n edustaja vihjaisi tulevasta maskisuosituksesta
  2. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
  3. Porvoon kouluihin uusia toimintatapoja viruksen varalta - todennäköisesti kouluihin ei tule maskipakkoa
  4. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
  5. Askolan kunnanjohtajan valinnasta valitus hallinto-oikeudellekin
  6. Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia
  7. Jos koivu olisikin mänty? – taiteilija Jarmo Vellonen tutkii puiden ja muiden identiteettejä
  8. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
  9. Perussuomalaisten teltta houkutti yleisöä lauantaina – eri puolueiden ehdokaslistoilla on vielä tilaa
  10. Korona kuritti risteilykesää – kotimaanmatkailu pelasti, lapsiperheet ovat rohkeimpia
  11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
  12. Kolumnisti Harri Virtanen ruotii terveydenhuoltoa – "Asiakkaistani osa on yhteiskunnassa kiinni olevia huumeidenkäyttäjiä"
  13. Kerkkoon Urheilijat Porvoon paras seura 9-15 vuotiaiden yleisurheilun piirinmestaruuskisoissa
  14. Peltogrilli avautui nyt myös keskustassa
  15. Juornaankylän kesäteatteri leikittelee kuntapolitiikalla – "Näytelmä ei piikittele Askolan kuntaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.