Kolumni, Ann-Sofie Silvennoinen: Onnistumme, kun arvostamme toisiamme

Porvoo on onnistunut hyvin rajoittamaan koronaviruksen leviämistä. Suuri kiitos tästä kuuluu henkilökunnalle, joka on työssään kohdannut vaikeita kysymyksiä, uusia tehtäviä ja varmasti myös pelkoa ja epätietoisuutta, sekä kaupungin asukkaille, jotka ovat noudattaneet käsihygieniasta ja riittävistä turvaetäisyyksistä annettuja ohjeita. Yhteistyöllä olemme onnistuneet vähentämään tartunnan leviämistä.

Olen saanut paljon myönteistä palautetta asiakkailta, jotka ovat halunneet kiittää saamastaan kohtelusta ja hoidosta tänä aikana.

Tärkein tehtävämme koronatilanteen aikana on suojella ikääntyneitä ja muita riskiryhmään kuuluvia, joille virus on erityisen vahingollinen. Jatkuvana huolenaiheenamme on ollut, että koronatilanne voi lisätä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta ja muita huolia kaikenikäisillä. Koronaviruksen vaikutus on ulottunut kaikkiin asiakasryhmiin iästä riippumatta.

Monella on ollut vaikeaa, ja tämä vaikutus näkyy vielä pitkään. Sosiaali- ja terveydenhuollossa teemme työtämme kaikkien asiakasryhmien hyväksi. Meidän kaikkien oikeus hyvään elämään on yhtä tärkeää ja arvokasta. Tarvitsemme lisää yhteistyötä, jolla vähennämme ulkopuolisuuden kokemuksia yhteiskunnassamme. Tämä ei ole yksistään perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon tai kolmannen sektorin tehtävä, vaan meidän kaikkien yhteinen tavoite, jota lähestymme eri näkökulmista.

Voimme itse kukin tehdä jotain keskinäisen avuliaisuuden lisäämiseksi yhteiskunnassamme. Tämä onnistuu vain, kun arvostamme toisiamme ja ymmärrämme työtä, jota tehdään paitsi omalla alallamme, myös oman alamme ulkopuolella.

Meillä on edessämme haasteellinen syksy. Tehtävänä on kertyneestä hoitovelasta huolehtiminen, jossa keskeistä on yhdenvertaisuuden periaatteen noudattaminen.

Meidän kaikkien oikeus hyvään elämään on yhtä tärkeää ja arvokasta .

Palveluiden saatavuuden parantaminen riippuu lisäksi siitä, tuleeko toinen korona-aalto. Lisäksi keskustelu valtakunnallisesta sote-uudistuksesta jatkuu. Palveluiden yhdenvertaisuus, tasa-arvo, laatu ja toimivat prosessit ovat työmme keskeisiä tavoitteita sote-uudistuksen etenemisestä riippumatta.

Kirjoittaja on Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.