Pääkirjoitus: | Verenluovutusrajoja olisi syytä päivittää

Suomessa on yhä voimassa vuoden mittainen verenluovutuskielto miehille, jotka ovat harrastaneet seksiä toisen miehen kanssa. Sen taustalla on pelko HIV-tartuntojen leviämisestä.

Fimea selvittää kuitenkin parhaillaan, ovatko miesten välistä seksiä koskevat varoajat verenluovutukselle enää tätä päivää.

Heterosuhteissa varoaikana pidetään vain neljää kuukautta uuden kumppanin kanssa. Vakituisissa suhteissa karenssia ei ole.

THL ja Veripalvelu puoltavat miesten välisen seksin jälkeistä neljän kuukauden väliaikaista luovutuskieltoa. Asia on lausuntokierroksella, mutta koronaviruspandemia hidasti muutoksen etenemistä.

Seksuaalista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kohentaneessa maassamme pitkä verenluovutuskarenssi on jäänne, joka tulisi korjata.

On tuskin näyttöä siitä, että verta luovuttavat homoseksuaalit toimisivat irtosuhteissaan sen vastuuttomammin kuin heteroseksuaalitkaan.

Leikkausten lisääntyessä veren tarve on jälleen kasvussa ja jokaisen terveen ja auttavaisen suomalaisen pitäisi päästä ojentamaan kätensä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut