Pääkirjoitus: Vahingontorjunnat hurjassa kasvussa

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen vahingontorjuntatehtävien määrä peräti kolminkertaistui viime alkuvuoteen verrattuna. Arkisto/Hanna Sihlman

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen tammi–kesäkuun hälytysmäärä oli koronaviruksen rauhoittamasta keväästä huolimatta lähes yhtä suuri kuin vuotta aikaisemmin.

Huomattavin piikki koettiin pelastuslaitoksen vahingontorjuntatehtävissä. Niiden määrä nousi yli kolminkertaiseksi 58:sta 187:ään.

Pelastuslaitoksen vinkkelistä vahingontorjuntojen kasvua selittävin syy on sää – jos on myrskyisää, on myös myrskytuhoja.

Tavallisimpia näistä ovat myrskyvauriopuut, jotka uhkaavat kaatua esimerkiksi rakennusten päälle, tai jo kaatuneet puut, jotka haittaavat ihmisten toimintaa.

Mutta jos kevättalvi jostain muusta jää mieleen kuin koronasta, niin lumen ja jään puutteesta. Porvoonjokikaan ei saanut pysyvää jääpeitettä, sen sijaan vesi nousi useampaan kertaan niin korkealle, että pelastuslaitos joutui vahingontorjuntatehtäviin.

Lumitalvi pysyi poissa seudulta ja se aiheuttikin toisen, ymmärrettävämmän piikin maastopalojen määrään.

Edellisvuonna helmi–maaliskuun vaihteessa ei olisi maastossa syttynyt mikään, nyt sekin ihme koettiin palohälytyksen muodossa.

Tilastot osoittavat vääräksi ainakin sen arvion, että palo- ja pelastusviranomaisten tarve olisi poikkeustilanteessa vähentynyt. Todennäköisesti yhteydenotot ja kynnys niihin ovat jopa laskeneet, kun ihmiset ovat olleet vähemmän liikkeellä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut