Kolumni, Geo Stenius: Inhottava f-sana

EU-johtajien viime viikolla päättynyt maratonkokous koronatukipaketista paljasti näyttävästi, miten ristiriitaisesti jäsenvaltiot suhtautuvat unionin yhteistyöhön.

Totta kai tuki tässä tilanteessa on kaikkien mielestä tarpeellinen. Mutta takana lymyää inhottava f-sana. Eli lisää federalismia.

Useimmat tukipakettia arvostelleet välttivät f-sanan käyttöä. Arvostelun kärki oli suunnattu tukipaketin rakennetta kohti. Liian suuri osa paketista annettaisiin ikään kuin ilmaisena tukena lainojen sijasta. Miksi tätä arvosteltiin, ymmärtääkseni siihen oli kaksi pääsyytä.

Toinen oli kirkasotsainen moralismi. Miksi me kunnon kansat, jotka hoidamme taloutemme hyvin, antaisimme mitään noille hulttiomaille, jotka vain viheltäen tuhlaavat rahansa.

Tämä syy ei varmaan kuitenkaan ollut kaikkein tärkein, kaikki tiesivät, että esimerkiksi Italian kaatuminen olisi katastrofiksi koko Euroopalle. Lähinnä varmaan pelätään, että unionin vaikutusvalta kasvaa, mikä muuttuneessa korkotilanteessa olisi mahdollista, kun unionin on aika maksaa suuri lainasumma takaisin.

Unionihan lainaa tukipaketin rahat finanssimarkkinoilta. Lainaksi jäsenmaille annettavat varat annetaan niille samalla korolla, jonka unioni itse joutuu maksamaan eli hyvin alhaisella. Italia esimerkiksi ei voisi sillä korolla itse saada lainaa. Jos korkotilanne muuttuu, unioni voi helposti muuttaa jäsenmailta vaatimaansa korkoa.

Lähinnä pelätään, että unionin vaikutusvalta kasvaa.

Tällä hetkellä on epäselvää, mistä ja miten unioni hankki tarpeelliset rahat, mutta on mahdollista, että osa varoista sidotaan muuttuvaan korkotasoon. Silloin unioni voi joutua maksamaan takaisin huomattavasti laskettua enemmän.

Miten nousseet kulut katetaan, on epäselvää. Joko jäsenmaat maksavat laskun, mikä sotisi esimerkiksi Suomelle annettua takuuta vastaan, tai sitten unionin pitää esimerkiksi uusien verojen kautta haalia rahat kokoon.

Tämä tekisi unionista finanssimielessä vahvemman, mikä pelottaa perinteisestä, mutta kadonneesta kansallisvaltiosta haaveilevia.

Hallitus onneksi kuitenkin näki tärkeämpänä, että Eurooppa laajemmassa mielessä toimii ja sopimus saatiin tehtyä.

Kirjoittaja on Porvoon Emäsalossa asuva toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu