Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Tyhjät kiinteistöt hukkatilana

Porvoon torin ympäristöstä löytyy koko liuta tyhjillään olevia kiinteistöjä: vanha terveyskeskus Lundinkadun päässä, puurakennus kaupungintalon takana, Hopean ja Etolan korttelit, Brunbergin vanha makeistehdas. Uusimpana joukossa on myös Ströhön koulu, josta koululaiset muuttivat viime talvena uuteen koulurakennukseen.

Vanhasta kaupungista löytyy Taiteilijatalo tyhjillään rapistumassa, puutarha villiintymässä. Näsin kartanonkin tulevaisuus on epävarma. Osa näistä kiinteistöistä on kaupungin omaisuutta, osa taas yksityisten kiinteistönomistajien vastuulla.

Kaupungin strategiana on kasvaa ja kehittyä. Pyrkimyksenä on houkutella uusia asukkaita. Siihen voisi olla hyvät edellytykset, kun keskusta-asumisen suosio on kasvussa. Materiaali- ja energiatehokkuuden parantamiseksi olisi kannattavaa rakentaa valmiille tonteille ja hyötykäyttää mahdollisuuksien mukaan olemassaolevaa rakennuskantaa uudisrakentamisen ja uusien alueiden raivaamisen sijaan.

Kun muutin viisi vuotta sitten Porvooseen, ajattelin vielä hyväuskoisesti, että tyhjillään olevien kiinteistöjen kohdalla on kyse tilapäisestä ongelmasta. Kuvittelin, että kotikatuni lähellä oleva Hopean kortteli tulee varmasti parempaan käyttöön ja että Etolan vanhat ikkunateippaukset poistuisivat pian katukuvasta. Mitä vielä. Suuri osa keskeisistä kiinteistöistä on ollut jo vuosikausia (tai -kymmeniä) tyhjillään. Syynä on kiinteistönomistajien kannalta hankalia suojelumääräyksiä, epäonnistuneita ennakkomarkkinointeja tai kaavoitusprosessien kangerteluja. Vuosiin on mahtunut myös monia yrityksiä tilanteen parantamiseksi ja hyviä suunnitelmia on vireillä. Katukuvassa niitä ei vieläkään näy.

Kaupungin pitäisi vauhdittaa etenkin omassa omistuksessaan olevien kiinteistöjen ja tonttien kehittämistä. Ströhön suojelumääräysten vaatimukset ja jatkokäyttö tulee selvittää mahdollisimman nopeasti niin, että kiinteistö ja tonttimaa eivät ole tyhjänpanttina. Myös Taiteilijatalon tulevaisuudesta täytyy tehdä päätös. Kyse on kaupunkilaisten omaisuuden hoidosta. Tärkeintä on panostaa keskustan elävöittämiseen ja hukkatilan hyötykäyttöön.

Kirjoittaja on porvoolainen yliopistotutkija ja Vihreiden kaupunginvaltuutettu.

Kaupungin pitäisi vauhdittaa kiinteistöjen ja tonttien kehittämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.