Pakina, Siltainsinööri: Vahveron ehdoilla

Kun tämä tapahtui, niin kesä oli hiukan nykyistä varhaisempi.

Karanteeni-ikäinen sinkku mieshenkilö lähti hämäläiselle kauppatorille ostaakseen kesän ensimmäiset kanttarellit. Isänmaallisista syistä niiden kuului olla suomalaisia. Monella myyntipöydällä oli vahveroita, joiden alkuperälapussa luki Viro.

Yhdellä osastolla ei tätä lappua ollut lainkaan, ja miehemme kysyi vierasmaalaisen oloiselta myyjältä keltaisten herkkujen kotimaata. ”Ne olla Lopelta.”

Miehemme osti sekä valheen että vahverot. Ja perinteisin menoin soosista tuli erinomaista voita sekä kermaa säästämättä. Sipuliksi varhaisia varsia.

Perunoina ei ollut Lopen Siikliä vaan Anna-Bellaa. Tilliä ei säästelty.

Tarinasta voi päätellä ainakin sen, että orastavaa vanhuutta elävä päähenkilömme arvosti aterioitaan. Toisin on järjestäytyneen yhteiskunnan laita. Se suhtautuu syömiseen laskemalla rahaa. Ehkä hiukan myös kaloreita eli jouleja.

Totuuksia on useita, ja hongat humisevat.

Porvoossa perusteltiin suuren keskuskeittiön rakentamista rahalla. Koululasten ja vanhusten ruokkiminen tulee näin edullisemmaksi.

Millaisen roolin annamme elämässämme syömiselle ja kenenkä syömiselle?

Fiinimpi syöminen on niin hienoa ja hintavaa. että vain vähemmistöllä on siihen varaa. Noutopöytä on taas koronakauden jälkeen sallittua, ja ruokailijat ovat onnellisia. Ravintolat kilpailevat lounasasiakkaista, ja markkinatalouden säännöillä tämä on kuluttajan etu.

Kasvaminen suureksi on eräs ihanne. Suomalaisten puutarhoiden parhammisto on niin suurta, että sesonkiduunareita on hankittava maailmalta. Osittaisena ongelmana koetaan nyt runsas sato.

Suomi on tutkimuksista runsas maa. Eräs esimerkki olkoon metsä.

Ryhmä metsätieteilijöitä on sitä mieltä, että metsiämme hoidetaan väärin. Unohdetaan metsämaiden moninaiskäyttö ja lahopuut.

Paskapuhetta sanoo MTK, joka tutkii metsiämme myös talouden kannalta. Totuuksia on useita, ja hongat humisevat.

Tämä tarina lähti liikkeelle orastavaa vanhuutta elävän ihmisen suhteesta syömiseensä ja markkinointiin.

Hän etsi vahverosoosin tarvikkeita ja hyväksyi kauppiaan mainonnallisen valehtelun. Onnellinen mies näiltä osin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.