Mielipide: Porvoon tori – hyvässä kehitysvaiheessa

Erkki Naumasen mukaan toripaviljongin paikalle sopisi paremmin kauppahalli, jota torisuunnitelmissakin on väläytetty. Helga Naumanen

Erkki Naumanen, kaupunkilainen , ins PD

Porvoon torin, AK 540 Asemakaavaehdotus – uudistussuunnitelma – on nähtävänä Porvoon kaupungin palvelupiste Kompassissa ja kaupungin internet-sivuilla 14.9.2020 saakka. Kaupunkikehityslautakunta toivoo kaupunkilaisilta kommentointia suunnitelman suhteen.

Porvoon tori on kooltaan pieni tai korkeintaan keskikokoinen, joten torin suunnittelussa kannattaa käyttää harkintaa ja sijoittaa torille vain toiminnan kannalta tarpeelliset fasiliteetit. Kokonaisvaltaisella, eri näkökulmat huomioivalla suunnittelulla tulee pyrkiä luomaan meille porvoolaisille viihtyisä, toimiva ja erilaisia yleisötapahtumia – isojakin – palveleva tori.

Torille tulisi sijoittaa katettu esiintymis-/ohjelmalava AV-laitteineen asemakaavaehdotuksessa suunnitellun amfiteatterin tilalle. Torin pitää olla iso, avoin tila ja torin pinta kauttaaltaan tasainen, jolloin se on edustavan ja arvoisensa näköinen Porvoon kaupunkimaisemassa. Näin ollen suunniteltu kumpumaisema ei sovi torimiljööseen.

Pieni leikkipaikka lapsille voisi olla kulttuuritalo Grandin puoleisella sivulla torin kulmassa. Suuret polkupyöräkatokset ja telineet tulisi sijoittaa aivan torin reuna-alueille ja ne tulisi olla tarvittaessa irrotettavia/siirrettäviä.

Matkahuollon tilalle kaavaillun paviljongin suhteen on positiivinen asia se, että se ei ole kaupunkivetoinen, vaan toteutuessaan olisi yrittäjävetoinen investointi.

Käytännössä paviljongin paikalle sopisi paremmin kauppahalli, jota torisuunnitelmissakin on väläytetty.

Torin ja sen ympäristön elinvoimainen liike-elämä ja erilaiset toritapahtumat luovat sitä elävää ja toiminnallista keskustaa, jota Porvooseen on kaivattu.

Keskitetty parkkipaikka olisi hyvä saada ratkaisuun huomioiden myös erilaiset yleisötilaisuudet. Torin koko määrittelee sen, kannattaako torin maanalaista parkkihallia toteuttaa. Tällöin vaihtoehtoisesti tulisi torin lähitienoolla olla maanpäällinen parkkialue keskusta-alueen käyttöön.

Olen tuonut esille näkemyksiäni ja eri yhteyksissä käytyjä kommunikointeja torin suunnittelun pohjaksi.

Toivon, että torisuunnitelmaan otettaisiin laaja-alaisesti kantaa nyt, kun kaikki on vielä mahdollista. Kun toria uudistetaan, niin olisi suotavaa, että se tehtäisiin laadukkaasti ja kauaskantoisesti. Tori on meidän porvoolaisten ”edessä” ja käytössä vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.