Kolumni, Kaj Bärlund: Presidentin miinakenttä

Ympäristöministerinä toimiessani pyysin kerran presidentti Mauno Koivistolta audienssia kertoakseni taustoja parista ympäristöhankkeesta, joilla oli myös ulkopoliittisia ulottuvuuksia.

Linnan ovella oli ystävällinen vahtimestari vastassa ja nousin vaikuttavan näköisiä portaita Koiviston työhuoneelle. Kerroin isännälle asiani, Koivisto kuunteli kohteliaasti ja esitti eräitä täydentäviä kysymyksiä. Laskeutuessani portaita pitkin ulos ajattelin mielessäni, että presidentin virka on aika yksinäinen.

Sauli Niinistön vallankäytöstä on viime aikoina syntynyt keskustelua erityisesti hänen ehdotuksestaan hallinnollisen ’nyrkin’ perustamisesta koronaepidemiaan liittyvien ongelmien torjumiseksi. Hallitus tyrmäsi aloitteen hiljaisesti perustamalla pääministerin johdolla toimivan laaja-alaisen järjestelmän eri hallintoalojen kesken. Niinistön puhelinkeskustelua EU:n komission puheenjohtajan kanssa kommentoitiin, ettei presidentille kuulu puuttuminen EU-politiikkaan. Presidentti oli astunut kahteen räjähdysherkkään poliittiseen miinaan.

Presidentin reviirin ydinaluetta on ulko- ja turvaisuuspolitiikka, jota hän johtaa yhdessä hallituksen kanssa. Eräs presidentin suosima toiminnan alue on yhteys naapuripresidentti Vladimir Putiniin. Niinistö saa rauhassa tavata Putinin, mutta hän ei voi sopia mitään sitovaa ilman hallituksen myötävaikutusta.

Eräs Sauli Niinistön itselleen luoma poliittinen henkireikä on korkean tason Kultaranta-keskustelujen järjestäminen. Niiden yhteydessä hän itse voi esiintyä hieman rennommin, mutta samalla hänen pitää oman etunsa vuoksi olla tarkkana, ettei rupea maalailemaan liian isolla pensselillä. Julkisuuden seuranta on tarkkaa, eikä suvaita, että presidentti aiheuttaa sellaista hallinnollista sekavuutta, jonka perustuslaki kieltää.

Sauli Niinistö on kokenut ja osaava poliitikko, mutta hänen asemansa on erinomaisen herkkä. Tämä saattaa tuntua hänestä välillä turhauttavalta. Presidentinlinnan herra ei välttämättä koe ympärillään levittäytyvää poliittista ja oikeudellista miinakenttää innostavana rajoitteena.

Kirjoittaja on porvoolainen ministeri.

Ajattelin, että presidentin virka on aika yksinäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu