Kolumni, Kimmo Kajaste: Avartavia lauseita

Lukemisen tavasta riippuen jokainen kirja laajentaa maailmankuvaa. Lauseet työstävät aivoja. Kuten juuri lukemassani Kalevalaseuran kirjassa Kansan kieli omin ominaisuutemme todetaan: ” Kieli on ihmisessä ihmisintä... siihen perustuu inhimillinen ajattelu.”.

Tuoreista lukukokemuksista poimimani lauseet johdattavat lukijoita toivottavasti lausetta suurempiin ulottuvuuksiin.

Historian ystäväin liiton Historiankirjoitus kehityksen pääpiirteet -julkaisusta: ”Nykyhetki on vain lyhyt ja ohimenevä katkelma pitkästä kehityssarjasta. Se tulee ymmärrettäväksi ja täysin mielekkääksi vasta silloin kun se käsitetään tulokseksi menneisyydessä olevista syistä.”

”Ilman tervettä kulttuuria ja yhteistä näkemystä ei sisäiseen tai ulkoiseen kriisiin pystytä tarttumaan riittävän nopeasti. Jos perusta ei ole kunnossa, kriisin kohdatessa yrityksessä aletaan politikoida ja varjella omia etuja.” Koko yhteiskuntaan sopiva lause on Matti Alahuhdan kirjasta Johtajuus.

Sitran julkaisussa Eettinen kartta Suomelle on lause: ”Yhteiskunnan ja niiden jäsenten hyvinvointi on paljolti riippuvainen yhteiskunnan sisäisen yhteistyön lisäksi erilaisista kansainvälisen yhteistyön muodoista.”

Sosiaali- ja terveysalan avustuskeskuksen julkaisussa Kansalaisjärjestö jälkiteollisessa artistiyhteiskunnassa sanotaan: ”Yhteisöön liittyminen on motivoivaa, mikäli yhteisö on kyennyt määrittelemään ja kuvaamaan tavoittelemisen arvoisen tulevaisuuden ja tavoitetilan.”

J okainen kirja laajentaa maailmankuvaa.

Usean kirjoittajan kirjasta Yhteisöllisyyden paluu on lause: ”Kansalaisyhteiskunta on ylittänyt kansallisvaltioiden rajat ja näyttäytyy yhä enemmän maailmanyhteisönä.”

Lasse J. Laine toteaa kirjansa Luonnon lumoissa johdannossa: ” Valtiot säilyttävät luonnonaarteensa sitä tehokkaammin, mitä paremmin paikalliset ihmiset saadaan ymmärtämään niiden arvo ja mitä tiiviimmin heidät sitoutetaan niitä vaalimaan.”

Loppukaneetiksi sopinee Huhu-kirjassa siteerattu Plutarkhoksen lause: ”Se mitä sanomme omiksi tosiseikoiksemme, on todellisuudessa tulkintaamme niistä – samalla tavoin kuin toiset tulkitsevat omat ja kanssaihmistensä tekemiset.”

Kirjoittaja on maakuntaneuvos ja syntyperäinen porvoolainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.