Mika Varpio, kolumni: Kaikkeen tottuu vai tottuuko?

Jokapäiväisestä jatkumosta poikkeavat muutokset voivat ravistella mieltä, liittyivät ne sitten omiin arkirutiineihin tai elinympäristön muutoksiin.

Myös kaupunkiympäristöön liittyvät muutokset voivat herättää tunteita.

Suunnitteilla oleva uusi rakennus, tienpätkä tai liikennejärjestely voivat synnyttää kiivastakin keskustelua, mutta jokusen vuoden jälkeen, kun suurin kritiikki on syljetty ulos, kyseiset asiat eivät enää jaksa herättää kovinkaan suuria intohimoja. Tähän vaikuttaa tietysti se, että kun homma on valmis, siihen ei ole juuri enää mahdollisuuksia vaikuttaa, vaan tilanteeseen alistutaan ja mukaudutaan. Oikea vaihe esittää kritiikkiä kyseenalaisista ratkaisuista onkin ennen tottumiskynnyksen ohittamista.

Tänä vuonna monien ihmisten elämä muuttui radikaalisti pandemian muuttaessa käsityksiä turvallisesta elinympäristöstä. Suomen hyvän tautitilanteen vuoksi pandemiariski on kuitenkin jo hiipunut monien mielessä ja on alettu palata takaisin vanhaan normaaliin. Syksy voi vielä ravistella tätäkin mielikuvaa. Toivon mukaan sosiaalisen kanssakäymisen puutteeseen ei silti tarvitse tottua.

Yksi asia, mihin voisin tottua, on kesäloma. Sen on monelle omiin arkirutiineihin liittyvä muutos, jolloin aikataulut ja päivän askareet muuttavat muotoaan. Meidän perheessä suunniteltiin vielä keväällä ulkomaanreissua, mikä ei sitten kuitenkaan toteutunut. Tänä kesänä aikaa onkin vietetty lähinnä Porvoon ympäristössä ja mökillä. On pelattu korttia, melottu kajakeilla, saunottu, uitu, luettu ja tehty paljon muita pikkujuttuja, joihin ei normiarkena tunnu löytyvän aikaa. Kesä toimii henkisen kovalevyn buuttauksena, joka antaa virtaa työntäyteiseen syksyyn.

Jokainen päivä tuo jotain uutta tullessaan, joskus positiivisia ja joskus negatiivisia seikkoja, joihin meidän tulee reagoida ja sopeutua.

Kesä toimii

Voimme yrittää ennakoida tulevaa, mutta yllätyksiä sattuu silti matkan varrelle tämän tästä.

”Aika entinen ei koskaan enää palaa” lauletaan Juha Vainion laulussa vanhasta salakuljettaja Laitisesta. Koitetaan siis hyödyntää nykyhetki parhaalla mahdollisella tavalla ja muistaa, että ihan kaikkeen ei tarvitse tottua.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu

Kesä toimii

Kesä toimii

Kesä toimii

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.