Mika Laurila, kolumni: Tavallisia ihmisiä

70 vuotta sitten Norman Woodland ja Bernard Silver saivat idean: jos venyttää morse-aakkosten pisteistä ja viivoista kapeita ja leveitä laatikoita, saa niistä luotua koodiviivaston. Se näyttää Picasson maalaamalta suojatieltä mutta sähkölukijalla siitä saa tolkkua.

1951 keksintö patentoitiin ja 60-luvulla British Rail otti sen käyttöönsä. 70-luvulla se hiipi Suomeenkin - päätyen niin lainakirjoihin kuin laskuihinkin.

Nyt pikakassoilla pyöritellään maitotölkkiä kuin Rubikin kuutiota ja yritetään löytää viivakoodi, jotta se punasilmäisen laser-kuulustelijan katseen alla murtuisi ja vasikoisi tuotteen hinnan.

Kuten viivakoodin seeprakuosi myös ihminen pelkistyy tapojensa kautta sarjaksi mustavalkoisia valintoja. Nopeasti opitaan ne, jotka juovat kahvia ja ne, jotka juovat kahvia maidolla.

Meillä on tapamme - olemme tavallisia ihmisiä.

”Ihminen on tapojensa orja”, sanotaan. Se on vain osatotuus. Itse me alistamme tapoja orjiksemme pienestä pitäen.

Ihminen tarvitsee uuden tottumuksen omaksumiseen 21 päivää.

Lähdet ehkä aina Afrikan tähdessä Kairosta, valitset kolikonheitossa klaavan, iltapäivälehdistä Sanomat ja kivi-sakset-paperi -arvonnassa olet kivi-ihmisiä. Pitsassasi on aina jauhelihaa, koska Liedon HelmiSimpukassa 1988 tykästyit Bologneseen. Istutko Onnibussissa aina yläkerrassa ja paikallisbussissa ovien puolella? Vai istutko bussissa lainkaan?

”Ei ole ollut tapana” ja ”Meillä on tällainen tapa”, sanotaan. Kuinka paljon vanhoilla tottumuksilla perustellaankaan asioita, joilla ei ole tolkullista juurisyytä ja joista aika ja Paavo Nurmi juoksivat ohi samana päivänä?

Tottumusten muuttaminen voi olla vaikeaa. Toisille on sietämätöntä, kun kahdesti vuodessa täytyy kellon viisareita eestaas veivata, kun Ridgen näyttelijä vaihtuu tai jos ei saakaan äänestää Mikaelaa. Ei tarvita kuin jokirantaan uusi liikennekokeilu, niin sekaisin on iso osa pyörien varassa kulkevista.

Ei tapoja pidä vain muutoksen ilosta vaihtaa, mutta omista tavoistaan löytää varmasti myös selittämättömiä, päivityksen tarpeessa olevia rutiineja. Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee uuden tottumuksen omaksumiseen 21 päivää.

Halutessasi opit siis uuden tavan vielä elokuun aikana. Olkoon se hyvä tapa.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.