Porvoon sote-lautakunnan pj Tapani Eskola: Muutokset ateriapalveluissa ovat perusteltuja

Tapani Eskola, SDP, Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja

Uusimaassa 6.8. uutisoitiin sosiaali- ja terveystoimen ateriapalveluiden muutoksista. Asia on herättänyt jonkin verran keskustelua ja siksi on aiheellista tarkentaa syitä miksi muutos on tehty. Kyse ei ole vain taloudellisuudesta tai ekologisuudesta vaan myös turvallisuudesta ja laadun parantumisesta. Pelkästään säästösyistä ei muutosta ole tehty.

Toimintatavan muutokselle on olemassa useita perusteluja, joista tärkein on se että nykymallilla toimintaa ei ole enää mahdollista järkevällä tavalla turvallisesti toteuttaa. Kyse on noin 200 ateriasta.

Kotiaterioiden kuumakuljetuksessa on ollut jatkuvasti haasteita. Tämä on ollut terveysriski, koska lämpötila on vaikeaa saada pystymään lainmukaisella tasolla koko kuljetusreitin loppuun saakka. Mm. tästä syystä aterioiden kuljetusten kilpailutus on ollut ongelmallista ja tullut sen vuoksi kalliiksi.

Lämpimän aterian kuljetuksessa kuljetuskustannus (8,84e) on ollut korkeampi kuin itse aterian kustannus (5,25e). Lämpimän aterian kustannus on tällä hetkellä keskimäärin siis 14,09 euroa, kun kylmänä toimitetun aterian markkinahinta vaihtelee noin 7-10 euron välillä. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 500 000 euroa. Mielestäni jossakin vaiheessa hintoja voisi jopa tarkistaa alaspäin tai vaihtoehtoisesti nostaa ruuan laatua, kuten nyt jo ollaan jo tekemässä.

Kuumakuljetus on rajoittanut myös tarjolla olevaa valikoimaa, kun asiakkaille ei voida toimittaa kylmäsäilytystä vaativia jälkiruokia, salaatteja tai kylmiä lisäkekastikkeita. ikääntyneiden ruokasuosituksen mukaan erityisesti riittävään proteiinin saantiin on kiinnitettävä huomiota, ja siksi on tärkeää tarjota myös kotona asuville ikäihmisille sellainen kotiateriapalvelu, joka mahdollistaisi kylmien maitotuotepohjaisten kastikkeiden ja jälkiruokien tarjoilun.

Ruuat ovat lähteneet tähän asti Johannisbergista. Kiinteistössä ei ole kaupungin muuta toimintaa ja se muutoin vuokrattu majoitustoiminnalle. Keittiön sijaitseminen majoitustoiminnan keskellä on ruokaturvallisuusriski. Johannisbergin ateriatuotanto ollaan siksi siirtämässä Näsin ja Omenamäen keittiöihin, mutta pakattuja kotiaterioita näissä keittiöissä ei ole mahdollista tuottaa.

Keskuskeittiöön kotiateriatuotantoa ei siirretä, sillä valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi soten ateriat halutaan pitää erillään kaupungin muusta ateriatuotannosta. Ateriatuotannon siirtyminen keskuskeittiöön edellyttäisi merkittäviä laiteinvestointeja ja ennen soteuudistusta investointia ei kannata tehdä.

Ateriapalveluiden toimivuutta on nyt syytä seurata etenkin heidän kohdalla, jotka tarvitsevat apua ruuna lämmityksessä. Tässä mm. kotihoidon riittävä resursointi on avainasemassa. Tärkeää on että kaikki tarvitsevat saavat päivittäisen ruoka annoksen turvallisesti ja laadukkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu