Mielipidekirjoitus: Ongelmajätettä ei ole kun sitä ei ole laissa

Tuulimyllyjen siipien kierrätys puhuttaa edelleen. Arkisto/ Teemu Vestovuo

Ilkka Alava, Porvoo

Diplomi-insinööri Jaakko Ojaniemi kirjoitti (Uusimaa 1.8.) tuulimyllyjen siipien kierrätysongelmasta. Käytöstä poistettuja siipiä eli lapoja ei voida kierrättää, kun niitä ei oteta vastaan Fortumin Riihimäen tuotantolaitoksella.

Vaihtoehtoina on palauttaminen Saksaan laitetoimittajalle jos siitä on sovittu. Maahan hautaamistakin tapahtuu, mutta Ojaniemi ei mainitse maata ja paikkakuntaa.

Simossa vaihdettiin vain kuuden käyttövuoden jälkeen 12 kappaletta neljän tuulimyllyn siipiä. Siinä syntyi ongelmajätettä 240 tonnia. Eikä se tähän jää, kun Simossa on 37 voimalaa. Niidenkin siivet on vaihdettava kuten muuallakin.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen viestintäpäällikkö Anna Tiihonen vastaa (Uusimaa 10.8.) Ojaniemelle saivarrellen. Ongelmajätettä ei voi olla, kun vuoden 2012 alusta jätelaki ei tunne käsitettä ongelmajäte!

Tiihonen väistää suurimman osan Ojaniemen näkemyksistä. Hän puolustautuu, että käynnissä on useita tutkimushankkeita lapojen kierrätyksen ratkaisemiseksi. Näinhän se on aina. Ongelma on muka juuri ratkeamassa.

Tosin Ojaniemi oli jo huomauttanut, että tuulimyllyjen siipien kierrätystä on kehitetty yli 30 vuotta, mutta ratkaisua ei ole syntynyt. Tuulivoimayhdistyksen pitäisi vahvistaa tämä eikä kiertää tosiasiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu