Tehyn puheenjohtaja, Millariikka Rytkönen, kolumni: Minulla on unelmia

Minulla on unelma. Unelma, että jonakin päivänä hoitajien sairauspoissaolot kääntyvät laskuun ja he saavat riittävästi tukea työkykynsä ylläpitämiseen. Haave siitä, että sote-uudistuksen ylevä tavoite vähentää kansalaisten terveyseroja koskisi myös ammattilaisia itseään.

Minulla on unelma, että vakuutusyhtiöiden korvaamista väkivallasta aiheutuneista työtapaturmista 44 % ei enää tapahtuisi sote-alan töissä. Unelma, että asiakkaat eivät enää löisi, raapisi, tönisi tai uhkailisi. Haave siitä, että seksuaalinen häirintä ei olisi yleisempää kuin monella muulla alalla ja että hoitaja pääsisi töistä ehjänä kotiin.

Minulla on unelma, että jonakin päivänä suomalaiset näyttävät arvostuksensa hoitajille rahassa. Maksavat heille palkkaa, joka vastaa koulutusta ja vastuuta myös sinun terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisesta. Unelma, että kansalaiset eivät suostu kuuntelemaan hiljaisuutta hallituksen kuoliaaksi vaikenemasta koronalisästä heille, jotka pitivät meidät hengissä viime keväänä. Ja toisen aallon lyödessä ylitsemme.

Minulla on unelma, että tulee hetki, jolloin päättäjät ymmärtävät, että meiltä loppuu hoitajat. Oivallus, jonka myötä halutaan tehdä kaikki välttämätön pitääksemme nykyiset ammattilaiset työssään. Rohkeus raottaa silmiä todellisuuteen siitä, että hoitajat miettivät parhaillaankin joka ikinen päivä vaihtavansa alaa.

Minulla on unelma, että sukupolvet meidän jälkeen ylipäätään syntyisivät. Haave, että hekin edelleen haluavat tulla isona hoitajiksi, fysioterapeuteiksi, kätilöiksi, bioanalyytikoiksi tai vaikkapa suuhygienisteiksi. Että he haluavat tarttua muuttuviin terveyshaasteisiin yhteiskunnassa, jossa yhä suurempi osa meistä on yli 65-vuotiaita ja yli satavuotiaaksi eläminen on arkea.

Ja minulla on unelma, että suomalaiset ymmärtävät, että nyt ei ole oikea aika Popedan keikalle eikä ulkomaanmatkalle. Pitkän kuuman kesän voi elää turvavälejä noudattaen Suomessa. Koska koronan hoitaa lopulta terveydenhuollon ammattilaiset. Ne ihmiset, jotka vaarantavat oman ja lähipiirinsä terveyden pitääkseen meistä kaikista huolta. Toteutetaan yksi hoitajien haave eikä kuormiteta terveydenhuoltoa turhaan.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu