Mielipidekirjoitus: Tori jäihin ja rahat vanhan Porvoon yhteyden avaamiseen

Kirjoittaja kehittäisi vanhan Porvoon ja nykyisen torin alueen yhdistämistä. Laura Heino

Monia hiertää Porvoon kaupungin keskustan kehittämisessä (Uusimaa 26.6, 4.8 ja 8.8), ettei keskustella yrittäjien, asukkaiden, kiinteistönomistajien kanssa - olisiko aika jo siirtyä nykypäivään, jossa kaikkien intressi ja mielipide huomioidaan.

Olen ollut aikanaan luomassa yhteistyökulttuuria maamme kaupunkikeskustoihin vuosikaudet ja kehittämässä mm. Jyväskylän kävelykeskustaa. Porvoon keskustan kehittämiseen yhteistyökulttuuri ei ole vielä ulottunut - ainakaan viime aikojen tapahtumien perusteella. Tämän takia myös sitoutumistakaan ei synny.

Mielipidekyselyt ovat sitten asia erikseen. Mutta nekin pitäisi tehdä taiten. Esimerkiksi torikauppias Elomaan ”mummu” ei ilmeisesti usein kerkeä tai käy vastailemassa netti- tai mobiilikyselyihin.

Jokikadun liikennejärjestelykokeilu ja torin tapahtumista tiedottaminen torikauppiaille, siihen liittyvien uudelleenjärjestelysuunnitelmat ovat nyt viimeisimmät esimerkit. Nämä asiat olisivat menneet huomattavasti sujuvammin, jos olisi kehittyneempi yhteistyökulttuuri. Nyt tulee helposti mieleen, että asiat vaan ”runtataan” pienellä porukalla läpi. Vastakkainasettelu on valmis.

Asioiden parantamiseksi ehdotan, että muodostetaan pätevä vaikuttajaorganisaatio, jossa mukana kaupungin ylin virkamiesjohto, kiinteistönomistajat ja yrittäjät. Jokainen taho valitsee ryhmänsä edustajat, esim. 3-5 henkeä, joilla oman taustaryhmänsä luottamus, mandaatti ja riittävästi ”natsoja”. Posintra mainiona kehittäjänä voisi toimia isäntänä ja kokoonjuoksijana. Ryhmän tehtävänä on päivittää Porvoon keskusta-alueen kehittämissuunnitelmat.

Ne arvioidaan, tehdään tarvittavat viilausehdotukset, määritellään kehittämistavoitteet ja tehdään toimenpideohjelma aikatauluineen, joka sisältää ns. askelmerkit, miten tavoitteisiin päästään. Prosessia vetämään pestataan osaaja, joka tuntee elinkeinoelämän ja kaupungin toimintatavat - puhuu ns. samaa kieltä eri intressiryhmien kanssa!

Miksi näin? Nyt tilanne on se, että kehitetään aina nurkka kerrallaan vailla kokonaiskuvaa keskusta-alueen tulevaisuudesta eikä ole luontaista keskustelu-/vuorovaikutusyhteyttä. Tämä on tehnyt tilanteesta nykyisen - vuosikausiin ei ole faktisesti tapahtunut juuri mitään keskustassa. Sitoutumista ei ole, yksityiset tahot eivät investoi ja kaupunki joutuu panostuksia yksin tekemään.

Merkittävä kohde keskustan rakenteellisesta uudistustarpeesta on CM-rakennus, Nimbus-kortteli. Tavoitteena kaupunkikuvan uudistus sekä tärkeän yhteyden luominen torilta Vanhaan Porvooseen - jossa satoja tuhansia turisteja vuosittain käy. Investoinnissa on kysymys 50, jopa 100 vuoden aikaperspektiivi. Sen kehittämiseen Porvoon kaupunki kiinteistön omistajien kanssa voisi liittoutua. Ehdotankin, että torin 8-10 miljoonan investointi pannaan heti ns. jäihin. Summasta kaupunki voisi sijoittaa osan yhdessä em. kiinteistöjen jalostamiseen - vastineena voisi olla kaiken muun hyvän lisäksi vaikkapa palveluasuntoja vanhuksille. Onko tällaisena aikana järkeä pistää torin päällysrakenteisiin kaupungin rahoja miljoonia - yksityisiä sijoittajia ei torille ymmärtääkseni ole. Ja torihan toimii aika hyvin. Torikahviloissa viihdytään, torikauppiaitakin on. Ja kauniilla kelillä ihmisiä sankoin joukoin. Bussiliikenne, autoliikenne ja pyöräily kuten jalankulku on toimivaa. Tarvittaessa voi järjestää isojakin tapahtumia. Miksi tätä pitää rikkoa miljoonilla euroilla. Totta kai jotakin pientä fiksausta voi tehdä. Esimerkiksi rakentaa puretun Matkahuollon paikalle rakennus, joka toimii niin Matkahuoltona, Taksien taukotilana kuin yleisenä kahvilana (tarve varsinkin talvella ja voi tulla yksityisiäkin investoijia). Uusi torisuunnitelma on pitkälti rakennettu kesäkelin ja torikauppiaiden varaan. Onkohan keskusteltu torikauppiaiden kanssa, kysytty heidän mielipiteitä koko asiasta.

Käykää muuten Porvoon torilla vaikkapa aamukahvilla - hyvällä kelillä on todella nautittava elämys. Porvoolaisia ja vierailijoitakin on runsaasti. Mukava on seurata elävää keskustaympäristöä, torikauppiaita - jopa kukkakauppias Elomaan ”mummunkin” voi bongata. Ja väitän, että tästä kokemuksesta tulee hyvä fiilis! Ps. samalla voi kysellä ihmisiltä ja kauppiailta, mitä he haluavat torilta! Ari Forsberg, kaupunkikeskustan kehittäjä emeritus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu