Jussi Saramo, kolumni: Veroja on monenlaisia

Suomi erottuu nyt tilastoissa edukseen. Uusimpien kansantuloa mittaavien lukujen mukaan olemme tähän asti selvinneet talouskriisistä kaikkia muita Euroopan maita paremmin. Tartunnoissa olemme olleet jo pidempään turvallisimpien maiden joukossa.

Onnistumiset eivät ole vain hallituksen ansiota eikä vielä ole syytä juhlia. Suomalaiset ovat tähän asti jaksaneet noudattaa suosituksia hyvin ja vientiteollisuutemme rakenne on sellainen, että talous saattaa hyytyä muita hitaammin, mutta vastaavasti myös nousta viiveellä muiden perässä. Koska kriisi koskee koko maailmaa, on uhkana, etteivät tyhjenevät tilauskirjat enää täyty ja lopulta meilläkin tilanne heikkenee rajummin.

Osansa onnistumisessa on ollut tuki- ja elvytystoimilla, vaikka niiden kohdentuminen myös epäonnistui joiltain osin, kun ensin rahaa jaettiin tehottomiin kehittämishankkeisiin ja osa kaikkein raskaimmin koronasta kärsineistä työpaikoista esimerkiksi majoitus- ja kulttuurialalla jäi ulkopuolelle.

Vaikka Suomi velkaantuu muuta maailmaa hitaammin, on katsottava pidemmälle kriisin yli. Oppositio on oikeassa sanoessaan hallitusohjelman taloudellisen pohjan pettäneen. Kaikki valtiot ovat samassa tilanteessa. Kansainvälisissä talouslehdissä on jo arvuuteltu, kuinka koronalaskut maksetaan – siirrytäänkö pysyvämmin nykyiseen valtioiden keskuspankkirahoitukseen, vai nostetaanko veroja.

Todennäköisesti joudutaan tekemään osin molempia. Oikeisto on jo aloittanut kampanjan molempia vastaan. Ei kuitenkaan pidä mennä siihen halpaan, että keskustellaan veroista yleisellä tasolla. Veroista pitää keskustella tarkasti – kuka maksaa ja millä perusteella?

Esimerkiksi listaamattomien yritysten verotuksen korjaaminen toisi paitsi rahaa valtiolle, monia muita hyviä muita vaikutuksia sekä yhteiskunnalle, että jopa yrityksille.

Oikeisto on jo aloittanut kampanjan

Usein toisteltu mantra poikkeuksellisen korkeista veroista ei nimittäin pidä paikkaansa – palkkaverotuksessa ei merkittävää korotusvaraa ole, mutta omaisuutta ja pääomatuloja Suomi verottaa monin osin muuta Eurooppaa vähemmän. Vaihtoehtoja, hyviäkin, siis onneksi on ja voimme katsoa tulevaisuuteen luottavaisina ilman pelkoa hyvinvointivaltion alasajosta.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas).

Oikeisto on jo aloittanut kampanjan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu