Hallitus koronan kourissa

Geo Stenius

Kolumni

Jos Uusimaa olisi itsenäinen valtio, sieltä muualle Suomeen matkustavat henkilöt olisivat vaikeuksissa. HUS:in alueella asuu vajaat 1,7 miljoonaa ihmistä ja viimeisten kahden viikon aikana tällä alueella sairastui eilisten tietojen mukaan 217 ihmistä. Tämä on yhtä kuin vajaat 13 tapausta 100 000 henkilöä kohden eli yli sen 8–10 henkilön rajan, jonka valtioneuvosto asetti rajaksi niin kutsutun sisärajavalvonnan käyttöönottamiseksi, 14 päivän karanteeneineen päivineen.

Jos esimerkiksi tulee Suomeen Pohjois-Norjasta, tartunnan levittämisvaara on pienempi kuin jos matkustaa Helsingistä Kuopioon. Siihen, että vaarallisempi toiminta on sallittu, mutta vaarattomampi ei, on useampia syitä.

Eräs on luonnollisesti se, että olisi hallinnollisesti hankala toimia toisin. Mutta moninkertaisesti painavampi syy on luultavasti se, että rajoitukset viestittävät kansalle, että tilanne ei ole vielä ohi.

Hallituksen toimintaa voi myös tarkastella toisesta näkökulmasta. Matkustusrajoitukset ja päiväkotilasten testaamisen yhteydessä tapahtunut sählinki viittaavat siihen, että hallituksen pyrkimyksiin edelleen kuuluu jonkinlainen ajatus koronan nitistämisestä, mitä se sitten voisikaan tarkoittaa.

Mutta Covid-19 virus ei katoa. Se on keskuudessamme tulevaisuudessakin. Nyt huomio on keskitettävä riskien arviointiin. Mitä haluamme ja voimme tehdä, ja mitkä ovat niihin sisältyvät riskit. Ja mitkä ovat riskit, kun jätämme jonkun asian tekemättä.

Virus ei katoa. Se on keskuudessamme tulevaisuudessakin.

Me ihmiset olemme erilaisia. Jotkut pelkäävät tartuntaa enemmän kuin toiset. Ketään ei myöskään saa pakottaa ottamaan sellaisia riskejä, joita ei halua ottaa.

Hallituksille tällainen luksus ei ole sallittua. Hallitus ei voi vain ajatella itseään ja sitä, mikä juuri nyt on kansan suosiossa. Hallituksen on myös ajateltava esimerkiksi matkustamisen liialliseen rajoittamiseen liittyviä taloudellisia, sosiaalisia ja kansainvälisiä seurauksia.

Hallituksen tehtävänä on toimia kansainvälisen agendan saavuttamiseksi niistä suuntaviivoista, joiden päälle valtioidenväliset kontaktit voisivat rakentua koronan tultua jäädäkseen. Muuttuneesta tulevaisuudesta pitää keskustella. Kansalaisten pelottelu on väärä tie.

Kirjoittaja on Porvoon Emäsalossa asuva toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu