Mielipidekirjoitus: Porvoon keskusta ja torin tulevaisuus

Uudelle torille on ehdottomasti rakennettava kauppahallityyppinen tila, joka tarjoaa kohtuuhintaan vuokrattavaa myyntitilaa Porvoon ja lähialueiden yrittäjille, kirjoittaja linjaa. Ulla Mether

Kirsi Paulamäki, apteekkari, Näsin Apteekki

Elävässä ja toimivassa kaupungissa tulee olla tasapainoinen kaupunkirakenne. Kaupungin alueelta tulee löytyä kauppoja, liiketiloja, asuntoja sekä viher- ja harrastusalueita. Niiden painotus voi kaupungin eri osissa toki vaihdella. Jos kaupungin keskusta kuolee, menetetään paljon muutakin kuin keskustan elävyys ja sen tarjoamat palvelu. Porvoossa se tarkoittaa myös vanhan kaupungin vetovoiman heikkenemistä ja sitä kautta matkailualan näivettymistä. Koska turismi on muutoinkin nyt ja tulevaisuudessa vaikeuksissa, on mietittävä, miten sitä saadaan elvytettyä suomalaisten liikkuvuuteen luottaen.

Porvoon keskustan torialue ja siihen tehtävät muutokset tulevat olemaan erittäin ratkaisevia, jos mietitään, mitä keskustalle tapahtuu. Annetaanko sen näivettyä? Liiketiloja on jo nyt tyhjillään ja yrittäjät miettivät tulevaisuuttaan. Uusi tori voisi luoda keskustaan vetovoimaa mutta vain, jos siihen suunnitellaan jotain muuta kuin arkkitehtien haavekuvia. Suunnittelu tulee tehdä käyttäjät huomioiden.

Uudelle torille on ehdottomasti rakennettava kauppahallityyppinen tila, joka tarjoaa kohtuuhintaan vuokrattavaa myyntitilaa Porvoon ja lähialueiden yrittäjille. Tämän päivän trendi on kotimaisuus, lähiruoka, lyhyet toimitusketjut, puhtaus ja paikallisuus. Kauppahallissa olisi mahdollista myydä paikallisia tuotteita vuoden ympäri. Nykyinen torikulttuuri on valitettavasti näivettymässä sillä niitä kauniita aurinkoisia kesäpäiviä, jolloin asiakkaita ja myyjiä torilla on, ei ole vuodessa tarpeeksi. Kuitenkin alueella olisi tuottajia, joilta löytyisi vuoden ympäri tuotetarjontaa. Varmasti olisi myös asiakkaita. Kauppahalliin mahtuisivat niin elintarvikkeiden myyjät kuin käsityöntekijätkin. Olisi mahdollisesti kahvila- ja ravintolatarjontaa. Jos kauppahalli olisi vetovoimainen, se toisi kävijöitä myös vanhaan kaupunkiin. Tämä ei pois sulkisi perinteistä kesäistä toritoimintaa vaan tukisi sitä keskustassa ja vanhassa kaupungissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu