Pääkirjoitus: Esimerkillä on iso voima siisteydessäkin

Sisäministeri Maria Ohisalo osallistui Porvoon katujen siivoamiseen tiistai-iltana. Toni Degerlund

Porvoota siistittiin tiistaina isommalla joukolla, kun Porvoo Siistiksi -kampanjan tiimoilta keräiltiin roskia ja vanhassa Porvoossa puhdistettiin talkoilla myös töhryjä. Siivottavaa oli yllättävän paljon.

Clean World Porvoo -tapahtumaan ja siivoustalkoisiin osallistunut sisäministeri Maria Ohisalo pohti, miten voimme ratkoa vaikkapa ilmastonmuutokseen liittyviä isoja ongelmia, kun samaan aikaan emme saa roskia roskiksiin (Uusimaa 2.9.).

Kaikki lähtee asenteista ja esimerkeistä, kuten Arman Alizad muistutti samaisessa Clean World Porvoo -tapahtumassa. Kun yksi jättää jätteensä keräyspisteen ulkopuolelle, niin hetken kuluttua seuraava toimii samoin.

Tai kuten Jouni Keronen vertasi. Kun tehtaan yksi ikkuna on rikki, niin todennäköisesti hetken kuluttua on toinenkin ellei sitä ensimmäistä korjata. Ikään kuin kielletystä tulisi muka sallittua, kun joku toinenkin on toiminut väärin. Sama koskee graffiteja ja töhryjä.

Tuskin kukaan kotonaan heittelee tupakantumppeja tai karkkipapereita lattialle, kun ne joutuu sieltä jossakin vaiheessa siivoamaan. Miksi näin pitää sitten toimia kaupungilla liikkuessa?

Myös vanhempien esimerkillä on iso merkitys niin kotona kuin kaupungilla. Jokainen voi miettiä omaa tapaansa toimia. Siisti ympäristö on meille kaikille viihtyisämpi.

Kommentoi