Mielipidekirjoitus: Matala kynnys vaikuttamiseen

Meidän mielestämme jokaisen mielipide on tärkeä riippumatta siitä, mikä on henkilön koulutustaso, toimeentulo tai yhteiskuntaluokka, kirjoittajat muistuttavat. Kimmo Seppälä

Mika Varpio, Porvoon Vihreiden vaalityöryhmän pj. Tuuli Hirvilammi, Porvoon Vihreiden valtuustoryhmän pj., kaupunginvaltuuston vpj. Tomi Lassi, Porvoon Vihreiden pj.

Päättäjien tulee ottaa selvää faktoista ja arvioida monipuolisesti päätösten vaikutuksia. Siihen vaaditaan osaamista ja jatkuvaa perehtymistä ajankohtaisiin asioihin. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että kyseinen osaaminen karttuu toiminnan myötä eikä kuntavaaleihin mukaan lähtevien tulevien päättäjien tarvitse olla etukäteen kuntavaikuttamisen ammattilaisia.

Pelkäämme, että kokoomusveteraani Kimmo Kajasteen kolumni (UM 5.9.) on omiaan karkottamaan suuren osan kaupunkilaisista pois kuntapolitiikasta ja heikentämään luottamusta tasa-arvoiseen vaikuttamiseen.

Kirjoituksesta saa käsityksen, että kuntapoliitikon pitäisi olla melkoinen mestari jo aloittaessaan. Tämähän sotii lähtökohtaisesti demokratian perusajatusta vastaan, missä hallintovallan edustajien pitäisi nousta tavallisen kansan joukosta. Tällainen ajattelu rajaa melkoisen joukon ihmisiä päätöksenteon ulkopuolelle. Ei ihme, jos myös äänestysinto laskee.

Meidän mielestämme jokaisen mielipide on tärkeä riippumatta siitä, mikä on henkilön koulutustaso, toimeentulo tai yhteiskuntaluokka.

Päätöksenteossa tarvitaan nimenomaan monipuolisia näkemyksiä ja laaja-alaista tietoa. Mielipiteensä voi kertoa myös ilman tohtorin tutkintoa. Jokaisella meistä on omat toiveensa ja haaveensa, joista myös vaikuttamisessa keskeiset poliittiset ohjelmat ja kannanotot ponnistavat. Ihmisiä ei tule lannistaa viittaamalla heidän puutteisiinsa, vaan päinvastoin kannustaa heitä johtamaan itse itseään ja kehittymään asiantuntijoina. Paras tapa vaikuttaa omaan elinympäristöönsä on ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

Tulevilla kuntavaaleilla on suuri merkitys siihen, miten Porvoota tulevaisuudessa kehitetään. Olisi tärkeää, että mahdollisimman moni kaupunkilainen pääsisi vaikuttamaan asiaan, esimerkiksi lähtemällä ehdolle tai vähintään äänestämällä. Uskomme, että kaikki puolueet ovat tästä yhtä mieltä. Puoluekannasta riippumatta kannustammekin kaikkia kaupunkilaisia vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa, olit sitten pappi, lukkari, talonpoika tai kuppari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu