Mielipidekirjoitus: Osaaminen ja tieto - valtuutetun perushyödykkeet

Kimmo Kajaste, Porvoo

Osaaminen on Suomen menestyksen ja myös hyvän valtuutetun työn perusta.

Vihreän puolueen valtuutettu kirjoitti ”kokemukseensa perustuen”, että paikallispolitiikassa ”luku-, kirjoitus- ja puhetaidolla pärjää hyvin” (Uusimaa 31.8.). Jos kirjoittaja olisi sdp:n, rkp:n tai kokoomuksen valtuutettu, reaktioni olisi ollut sama: ”Valtuutetun tulee osata.”

Jokaisen mielipide on kansanvallassa luonnollisesti tärkeä. Edustuksellisessa demokratiassamme olisi vain mainio asia, jos päättäjät olisivat osaavia ja hallitsisivat kokonaisuuksia taloudesta yhdyskuntasuunnitteluun ja kulloinkin käsiteltävän asian eri ulottuvuudet. Kuntien keskusjärjestössä työskennellessäni kirjoitin kirjan ”Kunta ihmisten yhteisö”. Jo sen nimikin kertoo kuntalaisten olevan keskiössä. Yksi kirjan otsikko on ”Demokratia toimii tiedon varassa”. Sanoma on selkeä: tarvitaan osallistumista, vuorovaikutusta ja tietoa olipa kyse päättäjistä, asukkaista tai hallinnosta.

Ilahduin kun vihreät porvoolaispoliitikot havahtuivat joukolla maanantaisessa lehdessä huomaamaan, että osaamista, taitoja sittenkin tarvitaan. Suora sitaatti: ” päättäjien tulee ottaa selvää faktoista ja arvioida monipuolisesti päätösten vaikutuksia” ja ”päätöksenteossa tarvitaan nimenomaan monipuolisia näkemyksiä ja laaja-alaista tietoa”. Juuri noin ja juuri tuostahan kirjoitinkin kolumnissani (Uusimaa 5.9.). Hienoa, että asianlaita on nyt selvillä.

Päätin tuon kolumnini kevään kunnallisvaaleihin viitaten: ”Kaikkien on aika valmistautua, kouluttautua.” Siinä koulutuksellinen haaste puolueille, ehdokkaille ja nykypäättäjillekin. Kaikilla osallistujilla on hyvä olla perustiedot yhteiskunnasta ja kunnasta.

Osaamista arvostaen ja aiheetta enempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu