Mika Varpio, kolumni: Me olemme kaupunki

Osallistuin viime viikolla kaupungin järjestämään siivouspäivään.

Paikalla oli iso joukko ihmisiä, jotka olivat aidosti kiinnostuneita kotikaupunkinsa viihtyisyydestä ja ympäristön puhtaudesta. Oli mukava huomata, että Porvoon virkamiesjohdon, Itä-Uudenmaan poliisipäällikön, Suomen hallituksen sisäministerin ja erilaisten järjestöjen lisäksi mukana oli paljon tavallisia kaupunkilaisia. Myös useista puolueista oli edustajia paikalla auttamassa roskien keräämisessä.

Tuntuu uskomattomalta miten paljon roskia ja jätettä kaupungin kaduille ja lähiluontoon heitetään. Maastosta löytyi valtava määrä tupakantumppeja, kertakäyttömukeja, juomatölkkejä, muovipusseja, karkkipapereita, pakkausten muovikääreitä ym. Ihmisten välinpitämättömyys ja ajattelemattomuus herättää ihmetystä. Ovatko ihmiset nykyään liian laiskoja ja piittaamattomia ymmärtääkseen viihtyisän ympäristön arvon?

Silloin kun on kyse julkisesta tilasta, moni tuntuu viis veisaavan sen ylläpidosta ja ajattelee, että kyllä sen joku muu hoitaa.

Ajattelisitko näin omalla tontillasi? Pudottelisitko tupakantumppeja pitkin pihamaatasi tai pakkausjätteitä etuovesi viereen? Tuskin.

Kaupungille koituu melkoisia kustannuksia alueiden ylläpidosta ja siitä, että siivotaan likaajien ja sotkijoiden jälkiä. Paikkojen sotkeminen ja suoranainen ilkivalta on kaikkien kaupunkilaisten lompakosta pois, eikä kunnossapitoon käytettyjä rahoja voida sijoittaa muihin tärkeisiin kohteisiin.

Vastuu ympäristön siisteydestä kuuluu myös asukkaille.

Taloudellisten arvojen lisäksi kyse on myös ympäristön viihtyisyydestä.

Kaupunki on asukkaidensa näköinen. Kaupungilla ja lähiluonnossa liikkuvien tulisikin muistaa, että he liikkuvat kaikille yhteisessä ympäristössä, missä kukin voi omalla panoksellaan auttaa pitämään huolta alueen viihtyisyydestä. Vastuu ympäristön siisteydestä kuuluu myös kaupungin asukkaille.

John F. Kennedyn kuuluisia sanoja mukaillen: Älä kysy mitä kaupunki voi tehdä puolestasi, vaan mieti mitä olet itse valmis tekemään kaupunkisi puolesta.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi